Poleti v ledeni bar na Norveško

Avtor: | Objava: 11.05.2007



Po 15 letih dela kot turistična vodnika v Španiji sta Jose Mijares (38 let) in Gloria Pamplona (40 let) zapustila rodno Španijo, da bi uresničila ambiciozen podjetniški projekt, ki je bil leta 2004 nagrajen tudi kot »najboljši turistični projekt leta na severu Norveške«. Ko sta prvič prišla v Honningsvåg na otoku Mageroya, kjer imata zdaj ledeni bar, sta bila očarana nad pokrajino in sprejela odločitev, da tu uresničita svoje življenjske sanje: da postaneta podjetnika. 

Dobro sta vedela, kaj pričakuje popotnik, ko pride v ta del sveta: led in na tone snega. Čeprav pride poleti, ko zaradi Zalivskega toka iz Mehiškega zaliva tam ni snega. Bistvo projekta je bilo prav v tem, da ponudijo arktično izkušnjo sredi poletja: tako sta se odločila za bar, narejen povsem iz ledu. V projekt sta vložila 515 tisoč evrov. Kupila sta objekt in v notranjosti naredila hladilnico, da sta ustvarila razmere, kjer se pohištvo iz ledu (stoli, točilni pult, stopnice in tako naprej) ne bi talilo. Pri uresničitvi projekta je sodelovalo 14 podjetij in 68 ljudi. Potrebovali so 123 velikih kosov ledu, ki so jih izrezali iz 240 kilometrov oddaljenega zmrznjenega jezera. Ker je v notranjosti bara pet stopinj pod ničlo, dobijo vsi obiskovalci termična oblačila, preden vstopijo.  

Bar sta odprla 7. junija 2004. V poletnih mesecih istega leta ga je obiskalo 4900 ljudi, leta 2005 pa sta povečala promet za več kot 70 odstotkov.  

Več: www.articoicebar.com

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *