Poslovna bilanca in načrti iz rokava

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 06.04.2007

Če si uredite prikaze podatkov o poslovanju, tedaj so vam vselej sproti na voljo podatki o poslovnem izidu in bilanci stanja. Kako v »žongliranje s konti« prepričati računovodjo?



Ne vem, ali imam smolo, da so me povabili k sodelovanju sicer uspešni podjetniki, ki so »težko« prišli do podatkov o stanju podjetja in niso imeli zapisanih načrtov. Stvar me je zanimala, zato sem preveril, kako je s tem pri drugih. Ugotovil sem, da podjetniki zamujate lepo priložnost, da bi imeli poslovanje svojih podjetij bolj pod nadzorom, saj tako ravnanje ni redko.  

Če imate mesečne ocene poslovanja, če lahko v vsakem trenutku dobite izračun poslovnega izida in če greste v banko z uresničljivim načrtom denarnega pretoka, potem lahko prenehate brati, sicer pa vam svetujem, da problematiki posvetite malo, a zelo dragocenega časa.  
 
Do bilance z nekaj kliki 
 
V vseh poslovnih in knjigovodskih programih je prav gotovo tudi možnost, da glede na definirane konte program sam oblikuje izračun poslovnega izida in sestavi bilanco stanja. Lahko na primer pripravi tudi stanja zalog, terjatev in obveznosti. Kaže, da tega največkrat ne vi ne vaši računovodski servisi ne uporabljate. Če bi pravila izračunov nastavili enkrat letno ali morda samo pregledali in dopolnili veljavne, bi lahko z dvema, tremi kliki dobili tako rezultate poslovanja za poljubno obdobje in podatke iz bilance stanja kot tudi stanje pomembnih podatkov na določen dan. Zdaj je na žalost tako, da morate za te podatke zaprositi računovodjo, ki vam najprej odgovori, da bodo podatki pripravljeni vsak čas, ker je treba še nekaj »poknjižiti«, potem pa vam to vpiše v tabelo v programu Excel. Največkrat to izdelajo z najpogostejšim izpisom v poslovnih in računovodskih programih, in sicer z »bruto bilanco«. Od tod vzamejo vrednosti kontov »v dobro« ali »v breme« in jih vnesejo v tabele. To bi bilo v pomoč tudi računovodjem, vendar ponavadi sami ne naredijo logičnega preskoka in uporabijo vdelane možnosti. 

Ponavadi ne naredijo predvsem zato, ker tega ne zahtevate. Ali s tem pokažejo, da je računovodstvo resna stvar in da je izračun poslovnega izida zahtevno delo, morda mora biti celo posebej plačano?

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *