Poslovna princesa resničnostnega sveta

Avtor: Martina Budal | Objava: 09.12.2013

Če vsaj z enim očesom spremljate medije, ste že slišali za Kim Kardashian. Če ste v dvomih: to je tista temnolaska bujnih oblin, ki se druži s Paris Hilton, nastopa v svoji resničnostni oddaji in  je pač slavna.


Kritiki se motijo, ko pravijo, da Kim Kardashian nima nobenega pravega talenta; obvlada namreč sodobne družabne medije in resničnostno televizijo.

Številni se strinjajo, da sicer čedno dekle nima nobenega posebnega talenta, pa vendar je njeno ime vsak dan v medijih, ki zvesto poročajo, kje je bila, kaj je naredila in celo, kaj je tvitnila. Če vtipkate v Google njeno ime, dobite 285 milijonov zadetkov. Zato podatek spletnega portala CelebNetWorth.com ne preseneti toliko - za to, da v tvitu omeni določen izdelek, Kim Kardashian zaračuna 20.000 dolarjev, če želite, da obišče vaš klub ali zabavo, boste odšteli med 50 in 100 tisočaki, če je dogodek mednaroden, vas bo njena prisotnost stala okrogel milijon dolarjev. Menda je gostom računala celo udeležbo na zabavi za svoj 30. rojstni dan. Kim morda res ne zna peti, igrati ali ozdraviti raka, a zagotovo zna sodobno medijsko industrijo obrniti v svoj prid in s pomočjo paparacev, rumenih medijev, družbenih omrežij in resničnostne televizije služiti milijone.

 

Kritiki se motijo, ko pravijo, da Kim nima nobenega pravega talenta; obvlada namreč sodobne družabne medije in resničnostno televizijo ter se spozna na modo. Preden je postala slavna, je delala kot prodajalka v enem od losangelških butikov, kjer je počasi, a zanesljivo širila krog strank, ki so jo prosile za stilske nasvete. V svet slavnih je prvič stopila, ko jo je pevka Brandy najela, da ji pomaga preoblikovati podobo, zaradi katere se je uvrstila na seznam najslabše oblečenih oseb. Po tem je Kim svoj posel razširila na eBay, kjer je še naprej kupovala in prodajala modne izdelke, kmalu pa je začela oblačila tudi oblikovati in delati kot osebna stilistka. Med njenimi strankami je bilo vse več slavnih in dekle iz prodajalne se je začelo pojavljati na rdečih preprogah v družbi prijateljice Paris Hilton.

 

Zmorete slediti Kardashianovim?

 

Potem pa se je leta 2007 v javnosti pojavil posnetek spolnega odnosa z nekdanjim fantom Rayem J. Kim je najprej tožila produkcijsko hišo Vivid Entertainment, nato pa se z njimi poravnala za odškodnino v vrednosti okroglih pet milijonov dolarjev. Kaj lahko bi bilo to njenih pet minut slave, če ne bi v življenje Kardashianovih vstopila televizijska mreža E!, ki je družini Kardashian-Jenner ponudila pogodbo za resničnostno oddajo, v kateri gledalci spremljajo kaotično življenje sodobnih Bradyjevih. Mama Kris se je namreč po ločitvi od Kiminega očeta Roberta Kardashiana, ki je znan predvsem po tem, da je bil glavni odvetnik O.J. Simpsona, poročila z ameriškim olimpijcem Bruceom Jennerjem. Pod eno streho je tako danes kar devet otrok, štirje iz Krisinega in trije iz Bruceovega prvega zakona in še dva, ki sta se rodila v skupnem zakonu. Nič nenavadnega torej, da sodeč po naslovu serije Keeping up with the Kardashians slediti življenju te družine zagotovo ni lahko. A se izplača tako Jenner-Kardashianovim kot E!, sicer ne bi za podaljšanje resničnostne oddaje za dve leti lani televizijska mreža menda odštela kar 50 milijonov dolarjev, hkrati pa oblikovala vedno nove »odcepljenke«, kot sta Kourtney in Kim zavzameta New York in Kourtney in Kim zavzameta Miami.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *