Poslovne komunikacije v prihodnosti

Avtor: Marjan Bradeško | Objava: 07.10.2008

Pozabite na telefon! Sodobna tehnologija nam ponuja napredne možnosti komuniciranja, kot so spletne konference, neposredno sporočanje, navidezni svetovi in teleprisotnost.


Teleprisotnost (telepresence) velja za sejno sobo prihodnosti. Posebna oprema in natančne zahteve, od barv do osvetlitve, omogočajo, da se do dvanajst udeležencev na daljavo pogovarja, kot bi sedeli za isto mizo. Ogled prvega sistema za teleprisotnost v Sloveniji, proizvajalca Cisco Systems, je mogoč na sedežu podjetja NIL Podatkovne komunikacije.

Izumi telegrafa, pozneje telefona in nato še telefaksa so pomenili velike premike v načinu poslovanja, saj so pospešili pretok informacij, telefaks je deloma izpodrinil tudi pošto – poslovno pogodbo je bilo tako mogoče poslati kar prek »telefona«. Prav možnost pošiljanja še česa drugega kot zvoka je rodila idejo o videotelefoniji in videokonferenčnih sistemih. Prva se nikoli ni zares množično razširila, videokonferenčni sistemi pa so zahtevali večje prenosne hitrosti in tudi poceni niso bili – njihov obseg je še danes omejen, tudi zato, ker ne dajejo tistega »pravega občutka«, da smo s sobesednikom v neposrednem stiku, in ker slika ostaja nekje na ravni televizijske.  
 
Prenosni telefon in internet 

Naslednji korak, gotovo mala revolucija, je bila uvedba prenosnega telefona. Nenadoma je bilo mogoče »delati posel« od koderkoli in kadarkoli. Prenosni telefon pa že dolgo ni več samo telefon, je še kamera, radio, navigacijska naprava, diktafon – pravi mali prenosni računalnik. Seznam lastnosti, ki jih vsebujejo današnje prenosne napravice, je neizčrpen. Nenadoma lahko, sicer v omejenem obsegu, s to napravico opravimo vse poslovne komunikacije.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *