Pot do finančne svobode

Avtor: Jasna Vidergar | Objava: 16.04.2004

Suze Orman, ena najpomembnejših ameriških finančnih strokovnjakinj, v knjigi The 9 Steps to Financial Freedom (Devet korakov do finančne svobode) razkriva, kako doseči blagostanje in finančno svobodo.



Denar je nujni pogoj našega preživetja. Toda, zakaj so nekateri bolj obdarjeni z njim in drugi manj? Zakaj ga nekateri znajo ustvarjati, ohranjati in pametno uporabljati, drugim pa ga primanjkuje in jim, ko ga dobijo, prinese samo nesrečo?

Če odštejemo nečedne načine pridobivanja denarja, s katerimi je morda še posebej obdarjena kakšna družba v tranziciji, se postavlja vprašanje, ali obstajajo modrosti, ki lahko pomagajo vsem?

Da, trdijo različni guruji finančne sreče, ki so se pojavili zlasti v zadnjih dveh desetletjih , in dobronamerno objavljajo svoje nasvete. Podjetnik vam jih je začel predstavljati z januarsko številko.

V prvih treh letošnjih številkah smo predstavili nasvete slavnega Roberta Kiyosakija. Tokrat vam predstavljamo ameriško svetovalko Suze Orman. Tako kot Kiyosaki preseneča s svojimi pogledi, tako je zanimiva modrost Suze Orman, da mora biti denar podrejen vašim širšim življenjskim ciljem.

V maju lahko pričakujete srečanje s tretjim gurujem.

Suze Orman je ženska, ki je bistveno spremenila mnenje Američanov o denarju in financah. Revija »Smart Money« jo je leta 1999 razglasila za vplivno finančno strokovnjakinjo in borzno posrednico, ki je skupaj s še 30 drugimi pomembnimi finančniki najbolj vplivala na rast in razvoj investicijskih skladov v Ameriki. Sama priznava, da kot natakarica pred 25 leti ni niti pomislila na to, da bi lahko postala uspešna finančna svetovalka. Njena kariera se je začela, ko so pri družbi Marrill Lynch morali izpolniti »žensko kvoto« in so jo zaposlili kot borzno posrednico z nalogo, da potencialne stranke prepriča, naj investirajo v vrednostne papirje. Takrat se je začel njen vzpon, ki ji je prinesel nepričakovano slavo in bogastvo.

Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.

Ormanova v množici finančnih gurujev v Ameriki zavzema pomembno mesto predvsem zato, ker poskuša svojo filozofijo približati vsem slojem ne glede na finančni status, saj po njenem mnenju nikoli ni prepozno za to, da se začnemo ukvarjati z denarjem. Na podlagi lastnih izkušenj in izkušenj ljudi, ki jim je v svoji 25-letni finančni karieri svetovala, je napisala vrsto knjig in priročnikov, ki so postali svetovne uspešnice in marsikateremu človeku v temeljih spremenile življenje. Njena prva knjiga ima naslov You`ve Earned It, Don`t Lose It (Zaslužili ste denar, ne zgubite ga) in je izšla leta 1995. Od takrat do danes je izdala še celo vrsto uspešnic: The 9 Steps to Financial Freedom (Devet korakov do finančne svobode), The Courage to Be Rich (Pogum postati bogat), The Road to Wealth (Pot do bogastva), The Laws of Money, The Lessons of Life (Zakoni denarja, lekcije življenja), Suze Orman`s Financial Guidebook (Finančni vodič Suze Orman – južnoafriška izdaja).   V svoji knjigi The 9 Steps to Financial Freedom (Devet korakov do finančne svobode) je združila finančne nasvete z novodobnimi psihološkimi pristopi. Obravnava moč denarja s psihološkega vidika in predstavlja osnovna načela, s katerimi človek spozna in odstrani vse ovire, ki mu preprečujejo, da bi postal finančno svoboden, ob tem pa ohrani duševno in čustveno ravnovesje. Njen glavni moto je:

»Ohranimo nadzor nad svojim denarjem in ne pustimo, da bi nas denar nadzoroval. Kajti sreča ni odvisna od količine denarja, ki ga imamo. Pomemben je nadzor nad denarjem, s katerim si zgradimo finančno stabilnost, ter pravilen odnos do denarja in materialnih dobrin.«  

Vsak človek si je že kdaj sam pri sebi dejal: »Ko bi le imel dovolj denarja, da bi si lahko privoščil vse in me ne bi več skrbelo!« Če si priznamo ali ne, se naše življenje vrti okoli denarja. Denar nam namreč omogoča, da si lahko privoščimo vse, kar daje smisel našemu življenju. Zato je pomembno, da se z njim ukvarjamo, da upravljamo svoje finance, tako kot upravljamo tudi druga področja svojega življenja.  

Kako torej doseči blagostanje in finančno svobodo? Ormanova je pot razdelila na devet korakov, ki jih je potrebno prehoditi:   

1. 
Soočimo se s svojim finančnim položajem 

Pot do finančne svobode se začne v glavi, v naših mislih. Najprej moramo razviti pozitiven in proaktiven odnos do denarja, ki ga že imamo. Drugače povedano – soočiti se moramo s svojim finančnim stanjem: s tem, koliko zaslužimo, koliko porabimo, koliko smo zadolženi, za kaj vse zapravljamo svoj denar, kje bi lahko dodatno privarčevali itn. V dobi plačevanja s kreditnimi karticami smo izgubili občutek za denar in ga zato porabljamo čez svoje zmožnosti. Vprašati se moramo, kakšni so naši kratkoročni in dolgoročni finančni cilji, in jih zapisati. Pridobiti moramo čim več znanja o ravnanju z denarjem in se zavedati, da je uresničitev vsakega cilja odvisna od nas ter da lahko sami vplivamo na svojo usodo.    

2. Odpravimo strahove, ki nas hromijo 

Koliko ljudi si ne upa porabiti denarja zase, ker menijo, da ga nimajo dovolj, ali pa ga zapravljajo čez svoje zmožnosti, ker so v mladosti izkusili pomanjkanje in se ne želijo nikoli več odreči nobeni stvari, četudi na račun čezmerne zadolženosti? Če se želimo rešiti iz tega začaranega kroga, se moramo soočiti z vsemi spomini iz svojega življenja, ki nam preprečujejo, da bi bili finančno neodvisni. Znebimo se strahu, ki nas hromi, da se v zvezi s svojim denarjem ne vedemo tako, kot bi se morali. Vedeti moramo, da denar ne opredeljuje človeka in da je človek več kot denar, ki ga ima na bančnem računu. Denar je življenjska energija in vsi predmeti, ki nas obdajajo, so samo druga oblika denarja. In kar je v tem koraku najpomembnejše: denar ni namenjen le varčevanju, temveč zlasti porabljanju. Seveda pa je poraba odvisna od naših prihodkov in našega finančnega načrta.   

3. Razmišljajmo pozitivno 

Verjemimo, da lahko obvladujemo svoje finance, da se lahko znebimo čezmerne zadolženosti, da imamo lahko dovolj denarja, da si ga zaslužimo. Kajti to, kar si ustvarimo v svojih mislih, se tudi uresniči. Zato spremenimo svoje misli, besede in dejanja. Izmislimo si novo resnico – finančno mantro, ki je za nas najbpomembnejša (recimo, imam dovolj denarja in si vse privoščim.) Velikokrat si ljudje preprosto ne upajo želeti več denarja, ker mislijo, da morajo zato žrtvovati zdravje, ljubezen, osebno srečo. Toda to je neumnost! Imamo lahko vse in pomembno je, da se ne počutimo krive, ker si želimo imeti denar. Saj si ga vendar zaslužimo!   

4. Zavarujmo prihodnost svoje družine 

Ljudje največkrat zapravljamo denar za trenutne, sedanje potrebe in pozabljamo, da nas čaka obdobje po upokojitvi, ko ne bomo več prejemali plače, temveč bomo morali živeti od pokojnine in prihrankov. Zato moramo še danes analizirati svoj finančni položaj – koliko dejansko zaslužimo in koliko porabimo ter privarčujemo. Ko ugotovimo, da v najslabšem primeru zapravimo več, kot zaslužimo, oziroma da premalo privarčujemo, se moramo odločiti, kako naprej. Ali bomo zaslužili več ali pa porabili manj! Toda najpogosteje večji zaslužek ne pomeni večjega prihranka, saj ob enakem slogu zapravljanja zapravimo še več kot prej. Zato moramo omejiti porabo tam, kjer lahko. Nato moramo še v času svojega aktivnega življenja poskrbeti za ljudi, ki jih imamo najrajši (partnerja, otroke): sklenemo življenjsko zavarovanje, napišemo oporoko, poskrbimo, da bodo lahko naši ljubljeni nemoteno upravljali naše premoženje oz. da bodo finančno preskrbljeni, če bi prišlo do naše opravilne in poslovne nesposobnosti.    

5. Postanimo magnet za denar 

Naše finančno stanje je odraz našega odnosa do denarja. Spoštovanje do denarja se pokaže že v naši denarnici, zato najprej lepo zložimo bankovce. Če smo do zdaj porabljali veliko več denarja, kot smo ga dejansko zaslužili, zaradi česar smo čezmerno zadolženi, se moramo še danes odločiti, da začnemo zadolženost zmanjševati. Pri tem ločimo osebno zadolženost, ko dolgujemo sorodnikom, prijateljem, in institucionalno zadolženost, ko dolgujemo banki, delodajalcu. Ne glede na to, da nas pri osebni zadolženosti na vračilo ne veže neka pogodba, se moramo zavedati, da je osebna zadolženost celo pomembnejša od institucionalne, ker so vanjo vpleteni ljudje, ki jih imamo radi in jih spoštujemo. Ta odnos ne bo več enak, če dolga ne bomo vrnili v primernem roku ali če ga sploh ne bomo vrnili. Vedno moramo imeti pred očmi moto »Najprej ljudje, potem denar!«   

6. Zaupajmo sebi bolj, kot zaupamo drugim 

Naslednja pomembna stvar, ki se jo moramo naučiti, ko gre za naš denar, je, da znamo prisluhniti svoji intuiciji, ki ji nato tudi zaupamo. Ljudje velikokrat ne poslušamo svojega notranjega glasu in raje upoštevamo mnenje drugih ljudi. Svoj težko privarčevani denar zaupamo v upravljanje popolnim neznancem (borznim posrednikom, finančnim svetovalcem). Obstajajo odlični finančni svetovalci, pa tudi taki, ki nimajo pojma. Poiskati pomoč finančnega strokovnjaka je dobra poteza, toda najprej moramo sami pridobiti kar največ znanja o finančnih naložbah in transakcijah. Vsakdo se lahko nauči upravljati svoje finance. Začnimo sami investirati v vrednostne papirje, za začetek z manjšim zneskom.   

7. Pustimo denarju, da odide od nas 

Denar je življenjska energija. K nam prihaja takrat, ko se počutimo močne, ko čutimo, da obvladujemo svoje življenje in svoj finančni položaj. Denar mora krožiti. Pri tem Ormanova uporablja prispodobo kozarca – človeka, ki ga napolnimo z vodo – denarjem. Vodo lahko natočimo le do vrha, potem pa bo začela teči čez rob. Da bi ohranili svežo vodo, moramo ves čas odlivati postano in prilivati svežo. Če tega ne storimo, se voda »usmradi« in nas lahko zastrupi. Vsak človek ima svojo kapaciteto, koliko denarja lahko sprejme. Nekateri ga sprejmejo več, drugi manj. Ne glede na to, koliko denarja ima kdo, je pomembno, da denar porabljamo. Ne bojmo se, da bi zato ostali brez njega. Vsak mesec darujmo določen znesek denarja v dobrodelne namene - tako denar tudi privlačimo v svoje življenje. Darovanje nam daje občutek velikodušnosti, moči. Z močjo pa denar spet prihaja k nam. Darujemo lahko neprofitnim organizacijam in ljudem, ki so nas preživljali (starši, stari starši).   

8. Pozdravimo in sprejmimo svojo usodo 

Uspeh in srečo v življenju največkrat enačimo s količino denarja, ki ga imamo na voljo za zadovoljevanje svojih potreb. Srečni smo, ko smo zdravi, imamo partnerja, pridne otroke … in dovolj denarja. Lahko imamo vse, le denarja za plačilo položnic nimamo, in že smo nesrečni. Denarni položaj se v življenju nenehno spreminja, zato ne sme biti pogoj za našo srečo. Finančno svobodo in pravo blagostanje spoznamo šele takrat, ko smo v svoji nesreči lahko prav tako srečni kot v svoji sreči in ko vse, kar se nam dobrega in slabega zgodi, sprejmemo kot blagoslov in možnost za rast ter pridobivanje izkušenj. Kajti sreča in nesreča sta vedno odvisni od tega, kako vsak posameznik gleda nanju.   

9. Živimo resnično bogato življenje 

Večina ljudi ocenjuje kakovost in uspešnost svojega življenja glede na to, koliko premoženja ustvarijo. Toda prava finančna svoboda je skrita v tem, kdo v resnici smo, in ne, kaj delamo, kaj imamo ali česa nimamo. Pomembno pa je, da imamo po upokojitvi dovolj denarja, da nismo v breme drugim ljudem, predvsem svoji družini.  
 

Ali je torej denar ključ do sreče? Ormanova poudarja, da nam denar olajša življenje, vendar pa sam po sebi še ne omogoča finančne svobode. V denarju se le kaže naše notranje bogastvo. Prava finančna svoboda je stanje duha! »Nikoli ne pravim, da vas bo denar osrečil, gotovo pa je, da vas lahko pomanjkanje denarja zelo onesrečuje,« še pravi.

Vsem, ki so čezmerno zadolženi na kreditnih karticah, Ormanova svetuje pet korakov, kako jih odpraviti.

Pet korakov za odpravljanje čezmerne zadolženosti na kreditnih karticah:

1. Soočimo se s svojo zadolženostjo in jo zaupajmo svoji družini, kajti oni so pravni nasledniki naših dolgov.

2. Takoj začnimo zmanjševati zadolženost, tako da vedno odplačamo več, kot je zahtevani minimum za mesečno odplačilo. To počnimo, dokler ne odplačamo vsega dolga.

3. Uporabljajmo le papirnat denar in s kovanci konec meseca dodatno odplačajmo del zadolženosti. Vsakih 5.000 SIT na mesec na letni ravni pomeni kar dodatnih 60.000 SIT dolga manj. To je zelo preprost izračun in v njem niso upoštevane obresti, ki bi jih morali plačati za dolg.

4. Če ugotovimo, da ne bomo mogli plačati obroka, takoj pokličimo posojilodajalca in mu to sporočimo. Ne ignorirajmo tistega, ki nam je posodil denar, pa naj bo to banka ali oseba.

5. Imejmo le eno kreditno kartico, uporabljajmo jo previdno in vedno poplačajmo mesečno obveznost.

Tudi za vlaganje prihrankov na borzi obstajajo določene zakonitosti. Če investiramo svoje prihranke na borzi, lahko dosežemo zelo visok donos, kar pa je seveda premo sorazmerno povezano z visokim tveganjem.

 
Kateri štirje nujni pogoji morajo biti izpolnjeni za vlaganje prihrankov na borzi?

1. Imeti moramo zalogo denarja za najmanj 8 do 12 mesecev življenja. Če izgubimo službo, bomo lahko brez večjega pomanjkanja preživeli vsaj 8 mesecev in si v tem času iskali novo zaposlitev.

2. Ne smemo imeti kredita za avto, drugih potrošniških kreditov ali kredita na bančni kartici. Obrestne mere potrošniških kreditov in kreditov na bančnih karticah so zelo visoke, obenem pa npr. avto ves čas izgublja svojo vrednost. Že preprost izračun nam lahko pokaže, da moramo najprej odplačati drag kredit na bančni kartici in šele nato investirati v vrednostne papirje. Zavedati se moramo, da na borzo vlagamo prihranke. Nikakor se ne izplača financirati nakupa papirjev z dragim kreditom na bančni kartici. Lahko pa imamo kredit za nepremičnino, saj nepremičnina sčasoma pridobiva svojo vrednost.

3. Investiranega denarja ne smemo potrebovati vsaj deset let. Tečaji na borzi se gibljejo ciklično in zato bomo s prodajo seveda pametno počakali na »vrh« cikla, ko so tečaji najvišji. Pomembno pa je tudi plačilo davka na dobiček od prodaje vrednostnih papirjev. V Sloveniji je trenutno v veljavi triletni rok, v katerem je dobiček od prodanih vrednostnih papirjev obdavčen, zato se izogibamo prodaji papirjev pred potekom tega roka.

4. Za vlaganje na borzi so nujni jekleni živci in močan želodec.

V tabeli so navedene najpogostejše napake, ki jih delajo ljudje v zvezi s svojimi financami in s svojo finančno prihodnostjo. Označite tiste, ki veljajo tudi za vas, in si preberite, kakšno rešitev ponuja Ormanova.   

Napaka Da/Ne Rešitev
Veliko hrane vržem v smeti, ker je ne pojem in se pokvari. Včasih kupim revije in časopise in jih ne preberem. Kupujem oblačila, ki jih nato skoraj nikoli ne nosim, ker mi niso všeč ali so mi premajhna.   Vedno se vprašajte, ali neko stvar potrebujete ali si jo samo želite. Kupujte le tisto in toliko, kot potrebujete.
Ne vem natančno, koliko zaslužim. Ne vem natančno, kolikšni so moji življenjski stroški. Pojma nimam, kolikšni so moji dolgovi. Strah me je soočenja s svojim finančnim položajem.   Ugotovite, kakšen je vaš finančni položaj. Naredite si tabelo, v katero si dnevno vpisujte vse prihodke in odhodke.
Navadil sem se na to, da imam vsak mesec 500.000 SIT kredita na bančnih karticah.   Takoj naredite načrt za odplačilo dolga in ga čim prej odplačajte. Da se boste zavedeli resnosti položaja, si izračunajte višino obrestne mere, ki jo plačujete »prijateljici«  banki za to svoje posojilo.
Nikoli se ne vprašam, kakšni so moji finančni cilji.   Določite in napišite si finančne cilje. Da bi nekaj dosegli, si moramo najprej zamisliti, kaj si želimo. Ne omejujmo se pri zneskih.
Imam dovolj privarčevanega denarja, a si ga ne upam zapravljati, da ne bi ostal brez njega.   Denar je namenjen predvsem porabljanju, vendar v okviru načrtovanih zneskov. Denar mora krožiti. Zato ga začnite pametno porabljati.
Mislim, da ne znam upravljati svojih financ, zato se raje ne ukvarjam z njimi.   Znanje o upravljanju financ ni prirojeno. Vsakdo se lahko nauči upravljati denar. Začnite se učiti.
Če si bom želel imeti denar, ne bom več srečen, zbolel bom ali imel smolo na drugih področjih življenja.   Nikjer ne piše, da bi se morali čemur koli odpovedovati, da bi imeli denar. Lahko imate vse.
Nimam napisane oporoke. Nočem še zdaj razmišljati o koncu svojega življenja.   Če boste napisali oporoko, še ne pomeni, da boste kar umrli. Poskrbeli pa boste za svojo družino in jih prikrajšali za marsikatero neprijetnost, če se vam kaj zgodi.
Imam družino. Stanovanje sem kupil s hipotekarnim posojilom, a se nisem življenjsko zavaroval.   Z življenjskim zavarovanjem za vsoto kredita poskrbite za to, da vaša družina ne bo doživela finančnega pretresa in bo lahko živela naprej brez dodatne obremenitve še za vaš del hipotekarnega posojila, če bi se vam kaj zgodilo.
V moji denarnici vlada nered.   Denarju izkažite spoštovanje že v denarnici in ga lepo poravnajte in zložite.
Svoji družini in prijateljem kupujem dražja darila, kot si jih lahko privoščim. Pozneje imam slabo vest.   Ne kupujte ljubezni z darili, ki si jih ne morete privoščiti. Tisti, ki vas imajo radi, vas bodo imeli radi tudi, če jim ne boste kupovali dragih daril.
Nikoli ne darujem denarja, ker menim, da ga še zase nimam dovolj. Ko bom več zaslužil, bom tudi daroval.   Vedno obstajajo ljudje, ki imajo manj kot vi. Darujte redno, vsak mesec, lahko minimalni znesek. Počutili se boste močne.
Čeprav imam na bančnem računu denar, plačam položnice po roku plačila in zato plačam zamudne obresti.   Plačajte položnice natanko na datum zapadlosti. Zamudne obresti so veliko višje od obresti pozitivnega stanja. Tako izgubljate denar.
Izposojene stvari včasih pozabim vrniti.   Vedno vrnite, kar si sposodite. S tem kažete spoštovanje.
Mislim, da mi denarja, ki so mi ga posodili starši, ni potrebno vrniti.   Obvezno najprej poravnajte osebne dolgove. Ljudje so vedno pomembnejši kot denar.
Ponosen sem, ker imam kar šest kreditnih kartic.   Obdržite le eno kartico in jo uporabljajte selektivno. S tem boste privarčevali pri članarinah in tudi manj boste zapravili.
Čeprav se ne spoznam na vrednostne papirje in imam slab občutek glede borze, sem vse svoje prihranke zaupal borznemu posredniku, ki je moj prijatelj.   Pridobite si kar največ znanja o investiranju v vrednostne papirje in redno spremljate svoj portfelj. Postanite sami svoj finančni svetovalec.
Zdaj še ne varčujem, temveč ves prihodek porabim. Ko bom več zaslužil, bom lahko tudi kaj privarčeval.   Več ko boste zaslužili, več boste tudi porabili. Za varčevanje je potrebno spremeniti miselnost porabe. Pomembno je upravljati denar, ki ga zaslužimo danes.
NAPAKA, KI JO DELAJO ŽENSKE:Moj mož nadzira in načrtuje finančno prihodnost naše družine. Meni ni potrebno nič vedeti.   REŠITEV:Takoj si pridobite vse informacije o transakcijah in stanju, da boste vedele, kaj vas čaka, če  bi vaš partner umrl prej kot vi (po statistiki moški umrejo prej).
 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *