Potni nalogi od A - Ž

Avtor: Lidija Robnik | Objava: 08.10.2012

Pripravili smo celovit pregled izdaje potnih nalogov za službena potovanja doma in za tujino s primeri obračunov ter seznam napak, ki se jim morate izogniti pri izpolnjevanju potnih nalogov.



Potni nalog je obvezen dokument, ki je sestavljen iz odredbe delodajalca zaposlenemu, da opravi službeno pot, na kateri so mu povrnjeni vsi stroški, ki nastanejo na službeni poti in je zaposleni upravičen do njihovega povračila. Takšni stroški so: dnevnice, kilometrina, nočitev, parkirnina, vinjeta, telefon, uporaba interneta ipd.
 
Prav tako je pomembno, da se vnaprej določi in na potnem nalogu zapiše uporaba osebnega ali službenega vozila oziroma javnih prevoznih sredstev (letalo, ladja, taksi). V primeru, da uporaba prevoznih sredstev ni vnaprej določena, nastopi težava pri obračunu in povračilu stroškov zaposlencu.
 
V nekaterih primerih službene poti niso predmet povračila stroškov, kot so dnevnica, kilometrina ipd.
 
Potni nalog je potrebno izstaviti tudi v primeru, če na koncu potni stroški niso obračunani.
 
Za delodajalca so vse službene poti poslovni strošek, ki ga mora ustrezno upravičiti v davčnem obračunu, zato mora biti zagotovljena ustrezna evidenca ter priložena dokumentacija, ki upravičuje povrnitev stroškov, ki so nastali na službeni poti.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *