Potovanja za mlade

Avtor: Mojca Svetičič | Objava: 13.07.2004

Primer nišnega turizma: povezale so se tri agencije, usmerjene v mladinski turizem, ki postaja vedno zahtevnejši.


Sandi Küplen

Pred dvema letoma so Sandi Küplen, Hugo Baus in Tadej Wolf ustanovili poslovno združenje CMT Group, ki ga sestavljajo turistične agencije Mondial, Collegium in AP turizem. S povezovanjem kapitala in znanja so si zagotovili večinski delež med agencijami, ki se ukvarjajo z organizacijo in posredovanjem turističnih produktov za mlade, ne le na slovenskem, ampak tudi na hrvaškem trgu.

Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.

CMT Group združuje agencije, ki so si podobne po strategiji, umeščanju na trgu in načinu razmišljanja. Glavni razlog za združevanje so bili močna konkurenca in ambiciozni načrti. »Slovenija je zelo majhen trg. Ponujali smo podobne programe in po nekaj letih ugotovili, da tovrstna konkurenca ne vodi nikamor. Stanje na trgu je vodilo v nesmiselno trošenje energije mladih, sposobnih ljudi, časa, da bi se usmerili na tuje trge, ni bilo. Lahko smo se le odzvali na razmere na trgu. Zdaj pa imamo končno prostor za kreativno razmišljanje, za razvoj in širitev na tuje trge,« pojasnjuje generalni direktor CMT Group, Sandi Küplen.  

Sodelovanje se je izkazalo za pravilno odločitev. Nišni turistični produkt turizma za mlade so razvili do te mere, da svoj know how lahko uspešno prodajajo tudi prek slovenskih meja. Rezultati dveletnega sodelovanja so več kot spodbudni: pridobili so večinski delež na domačem trgu, so vodilna agencija študentskega turizma na Hrvaškem, prisotni so na Poljskem, v Rusiji in Srbiji. Poleg tega vodijo tudi intenzivno kampanjo na sosednjem italijanskem trgu. Svoje znanje uspešno nadgrajujejo in prilagajajo zakonitostim lokalnih trgov. V nekaterih državah imajo lastna predstavništva, drugje so se naslonili na močne lokalne turistične strukture. V večini primerov pa gre za subagenture, ki tržijo njihove programe po preverjenih strategijah, ki so se v njim zanimivi tržni skupini izkazale za najbolj učinkovite. »Večina turističnih agencij uporablja ustaljeni način prodaje, to je medijsko oglaševanje, mi pa se držimo direktnega marketinga, saj točno vemo, kje se giblje naša ciljna skupina – to so fakultete, študentski domovi in študentske zabave, ki jih tudi sami organiziramo,« razlaga Sandi Küplen. 

Ideja o tržni niši se ni pojavila po naključju, saj izhajajo ustanovitelji CMT Group, Sandi Küplen, Hugo Baus in Tadej Wolf, iz vrst turističnih delavcev, ki so se ukvarjali prav z mladinskimi skupinami. V šestih letih samostojnih poslovnih poti pa so si nabrali dovolj izkušenj in informacij o posebnostih in potencialu turizma za mlade. Ugotovili so, da vse več mladih potuje, zato so vzporedno s povečano mobilnostjo ciljne skupine in pomanjkanjem agencij, ki bi se ukvarjale samo z mladimi, razvijali tudi svoj poslovni koncept. »Pri nas, pa tudi v drugih državah je zelo malo agencij, ki bi bile usmerjene v to tržno nišo, v glavnem so vsi za vse. Za takšnim konceptom manjka jasna strategija, poleg tega pa ne moreš nikoli povsem zadovoljiti popotnika. Mi smo se odločili, da bomo mladim strankam ponudili produkt, ki jim bo pisan na kožo,« pove Sandi Küplen in doda, da so svojo poslovno filozofijo prilagodili dejstvu, da turizem za mlade ne more in ne sme biti zgolj nekakšen dodatek ustaljenim turističnim produktom.  

Mladi odjemalci turističnih storitev že vrsto let niso več nezahtevni potniki, zadovoljni z vsem, ki jim je vseeno, če je storitev slaba, ker naj bi jih zanimala le večerna zabava. V CMT Group se zavedajo, da so mladi potniki postali zelo zahtevni in da nikakor ne smejo podcenjevati njihovega dojemanja turističnega produkta. Tržna skupina ima, čeprav med srednješolci in študenti obstajajo določene razlike, določene značilnosti, ki jih je treba dobro poznati. »Treba je upoštevati njihov način razmišljanja, slediti njihovemu načinu življenja in zapakirati končni proizvod, ki je za njih pa tudi za našo ekipo precej naporen. Predvsem jih je treba čimbolj zaposliti, organizirati animacijo, poskrbeti, da se neprestano nekaj dogaja, da je izlet več kot izlet, da je »event«. Poskrbeti je treba za vse, od DJ-ja do glasbene skupine. Vsak moment proizvoda, ki ga prodajamo, mora biti tak, da je všeč mladim ljudem,« razlaga Sandi Kuplen in dodaja, da jim to ne bi uspevalo brez koncepta večnega pomlajevanja ekipe. »Ne delamo si utvar, da bomo pri tridesetih in nekaj letih popolnoma razumeli deset let mlajšega človeka. Kaj šele čez dvajset let. Brez stalnega iskanja in usposabljanja mladega kadra ne gre.«  

Toda prihodnosti ne vidijo le v mladinskem turizmu. Blagovni znamki Mondial in Collegium se osredotočata na mlade do petindvajsetega leta, znamka AP turizem pa je namenjena tako ali drugače mladim med petindvajsetim in štiridesetim letom. Prepričani so, da jim bo s tovrstno usmeritvijo uspelo obdržati stranke, ki bodo prerasle njihovo osnovno ponudbo, a še vedno ne bodo želele potovati na klasičen način.  


Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *