Potreben »pribitek« na ceno dela

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 10.07.2007

Kaj vse mora pokriti zaračunana ura storitve? Zakaj šušmar brez računa dobi ob enaki ceni trikrat več na roko?



Se vam je že zgodilo, da je kupec vaše storitve zastokal, ko ste mu povedali ceno? Na primer 60 do 100 evrov za svetovanja s področja računovodstva, 55 do 75 evrov za sistemskega tehnika oziroma inženirja (toliko je njihova priporočena cena združenj) ali 23 evrov pri vulkanizerju. Kot kupec pri tem najprej pomislimo, da je cena previsoka, čeprav morda to sploh ni res.   

Stroški dela niso samo stroški plače 

Enostavni preračun iz vrednosti ure na mesečno plačo (ali obratno) ne pove zadosti. Zaposlenemu mora podjetnik zagotoviti poleg bruto plače in plačila prispevkov na bruto (16,1 odstotka) plačo še dodatke. Po veljavni ureditvi delavcu pripada dodatek za prehrano, ki znaša vsaj 3,14 evra na dan, davčno priznano pa je 5,54 evra. Sledi prevoz na delo, ki nikakor ni zanemarljiv strošek. Če v izračune vzamemo samo to, da bi imeli v Ljubljani mesečno karto, potem to pomeni dodaten strošek 31,3 evra. Seveda ne smemo pozabiti tudi na regres za letni dopust, ki naj bi bil letos davčno priznan do 834 evrov.

Odstotki izkoristka neto plače iz bruto plače so zaradi različne obremenitve z akontacijo dohodnine in nespremenljivih stroškov za dodatke različni. Enako velja za odstotke, ki jih mora na izplačano plačo plačati delodajalec (različne stopnje davka na plače).  

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *