Povezovanje - samo na projektih

Avtor: Nives Pahor | Objava: 10.05.2006

Zakaj ministrstvo za gospodarstvo ne bo več financiralo grozdov in mrež v sedanji obliki? Zato, ker želi tako kot Evropa podpirati kakovostne skupne projekte podjetij in ustanov, ne pa dajati subvencije »pisarnam«. Kaj so tehnološke platforme in kaj je "coopetition"?



Naj najprej malce osvežimo spomin na spodbujanje povezovanj ministrstva za gospodarstvo v preteklih letih. Ministrstvo za gospodarstvo je leta 2000 začelo pilotni projekt povezovanja podjetij v grozde, dve leti pozneje je začelo spodbujati nastajanje tehnoloških mrež, leta 2005 pa je začelo nov EU-projekt povezovanj, imenovan tehnološke platforme. Povezovanja, kot so grozdi in mreže, so v razvitih gospodarstvih pomembno orodje za povečanje konkurenčnosti tako članov kot celotnega gospodarstva. Zato si tudi Evropa želi in spodbuja vse vrste povezovanj.  

Toda kaj se danes dogaja na področju grozdov in tehnoloških mrež, ki jih je ministrstvo na veliko podpiralo v preteklih petih letih? Kaj so tehnološke platforme, pojem, ki se vse pogosteje pojavlja na EU in nacionalni ravni, ko govorimo o povezovanju podjetij, razvojnih institucijah in dolgoročnem razvoju gospodarskih področij? Ali je res, da ministrstvo ne bo več financiralo grozdov in tehnoloških mrež, kot jih je doslej? Na ta in druga vprašanja smo skušali najti odgovor pri akterjih, ki sooblikujejo sceno gospodarskih povezav v Sloveniji.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *