Pozdravljanje in naslavljanje

Avtor: Bojana Košnik | Objava: 04.08.2009

Poslovni bonton ima dokaj stroga pravila za pozdravljanje drugih oseb. Še več pravil morate upoštevati ob stikih z diplomati.


Bonton narekuje, da moški prvi pozdravi damo, podrejeni pa nadrejenega. Nič pa ne bo narobe, če boste s pozdravom koga prehiteli, čeprav bi po pravilih morali počakati. (BigStockPhoto)

Pri pozdravljanju si pomagamo vedno z osnovnimi napotki, kjer velja, da mlajša oseba pozdravi starejšo ne glede na spol, moški pozdravi damo, podrejenost pa narekuje, da pozdravimo nadrejene. Zaposleni vedno prvi pozdravijo, čeprav praksa žal velikokrat govori drugače. Velja, da oseba, ki vstopa v prostor, prva pozdravi, vendar če gre za trgovine, pošte, podobne institucije, pozdravijo seveda prvi uslužbenci.  

Če srečamo znanca v spremstvu osebe, ki je ne poznamo, potem moramo pozdrav nameniti obema.  

Pozdravljamo ob vstopu v dvigalo, v kulturnih ustanovah pozdravljamo tiste, ob katerih sedimo, čakalnice v zdravstvenih domovih niso izjema, mimo pozdrava pa ne moremo niti, če s kom čakamo jutranji avtobus.  

Na prijazen pozdrav smo vedno dolžni odgovoriti s pozdravom
 

Pri pozdravljanju ne bo nič narobe, če boste s pozdravom koga prehiteli, čeprav bi po pravilih morali počakati. Prijazen dober dan, dobro jutro, dober večer namreč vedno šteje. Težko bi vam kdo zameril tako dejanje.  

In treba je tudi povedati, da na svetu ni nihče tako pomemben, utrujen, zaposlen, da sočloveku ne bi mogel nakloniti pozdrava.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *