Pravo bogastvo leži v proizvodnji

Avtor: Martina Budal | Objava: 11.07.2013

»Začni z malim, vendar sanjaj veliko,« je eno od vodil trenutno najbogatejšega afriškega podjetnika. Pred več kot tremi desetletji je začel trgovati z oljem in rižem tako, da si je sposodil 3000 dolarjev. Danes je vrednost njegovih podjetij ocenjena na 20 milijard dolarjev.


Aliko Dangote: »V proizvodnji je denar, čeprav je kapitalsko intenzivna. Da bi dosegel velik preboj, sem moral začeti proizvajati tiste produkte, s katerimi sem trgoval.«

Najbogatejši črnec na svetu se je rodil leta 1957 na severu Nigerije v premožni muslimanski družini, ki se je že več generacij ukvarjala s trgovanjem. Da je podedoval poslovno žilico, je bilo jasno že v osnovni šoli, ko je sošolcem prodajal sladkarije. Po srednji šoli se je vpisal na univerzo Al Azhar v Kairu, kjer je študiral ekonomijo, po koncu študija pa se vrnil domov, kjer ga je v službo vzel stric po materini strani Sanusi Abdulkadir Dantata, ki je v tem času obvladoval trgovino z živino in plodovi kola. Pri 21 letih si je Aliko Dangote od njega sposodil 3000 dolarjev in šel na svoje. Pisalo se je leto 1977.

 

Dangote Group je ustanovil tri leta po tem. Sprva je večino posla predstavljalo trgovanje s cementom, sladkorjem, moko, soljo in ribami. V desetih letih je Dangote Group zrasel v eno največjih trgovskih podjetij v državi. A Dangote je še vedno iskal pravi posel, ki bi ga ponesel med največje podjetnike na celini in planetu. Priložnost je dobil ob prelomu tisočletja, ko je po burnem obdobju številnih vojaških diktatur v Nigeriji nastopil mir. Ravno v tem času se je Dangote vrnil s študijskega obiska v Braziliji, kjer je spoznal, da lahko postane res velik le, če se iz trgovca z različnim blagom prelevi v proizvajalca. »V proizvodnji je denar, čeprav je kapitalsko intenzivna. Da bi dosegel velik preboj, sem moral začeti proizvajati tiste produkte, s katerimi sem trgoval,« pravi.

 

Postati številka 1

 

Prva se je ponudila priložnost za vstop v proizvodnjo cementa. Ko je leta 2000 od države kupil cementarno, je Nigerija letno porabila 10 do 15 milijonov ton cementa. Lafarge, največji proizvajalec cementa na svetu, je v svojih tamkajšnjih obratih letno proizvedel milijon ton cementa, ostalega so morali uvoziti. Tri leta pozneje je Dangote začel nov podvig, gradnjo cementarne Obajana, največjega obrata za proizvodnjo cementa v podsaharski Afriki. Danes v njegovih obratih proizvedejo 20 milijonov ton cementa letno. Če ga je ob vstopu v posel skrbelo, kako bo konkuriral največjemu proizvajalcu cementa na svetu, se danes ukvarja z vprašanjem, kako Lafargeu prevzeti mesto številke 1 v globalni proizvodnji cementa.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *