Preden se podate v franšizing

Avtor: Nives Pahor | Objava: 07.10.2011

Prevzem franšize je lahko odličen posel, preden pa se spustite vanj, preverite deset nasvetov, ki vam pomagajo v celoti izkoristiti priložnosti franšizinga v teh nestanovitnih gospodarskih časih.



V trenutnih gospodarskih razmerah se namreč zdi ideja o začetku posla zelo tvegano početje zlasti za tiste, ki se v podjetništvo podajajo prvič. Rešitev lahko predstavlja prevzem na trgu že uveljavljenega posla, to je franšize. Ena ključnih prednosti franšizinga je namreč prav ta, da je franšiza že obstoječ poslovni model s prepoznavno blagovno znamko, ki ponuja podporo pri upravljanju in vodenju s strani vodstva oziroma ustanoviteljev franšize.
 
Če se spogledujete z idejo o prevzemu franšize, vam bodo koristili nasveti, ki jih podajamo v nadaljevanju. Gre za deset nasvetov, ki jih morate upoštevati, preden se podate v svet franšizinga, saj vas lahko ta svet kaj hitro zapelje, če stopite vanj nevedni:
 
1. Prepričajte se, da je franšiza član kakšnega franšiznega združenja. Ko je franšiza član nekega združenja, pokaže svojo resnost. Poleg tega vam lahko franšizno združenje poda tudi mnenje o franšizi. Tako boste izvedeli, ali gre za ugledno podjetje, ki gradi resen posel. Poleg tega imajo franšizna združenja še številne  vire, ki so zelo koristni za potencialne franšizije.
 
2. Preverite, ali je posel, ki ga izbrana franšiza ponuja, uveljavljen koncept na trgu. Podati se v nov posel je lahko zelo vznemirljivo početje, a je tudi zelo tvegano in mnogi med nami ne iščejo tovrstne negotovosti.
 
3. Natančno preračunajte začetne stroške in tekoče obveznosti do franšizodajalca. Ti se zelo razlikujejo od ene do druge franšize in imajo lahko zelo velik vpliv na dobičkonosnost franšizija.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *