Preden vas uščipne v hrbtu

Avtor: Gašper Predanič | Objava: 07.11.2011

Bolečine v hrbtu sodijo med najbolj pogoste težave današnjega časa. Vsak odrasel čuti bolečine v križu vsaj enkrat v življenju, vsak drugi pa vsaj enkrat na leto.


(Big Stock Photo)

Najpogostejše so okvare medvretenčnih ploščic, ki se najpogosteje pojavijo v spodnjem delu hrbta. Medvretenčne ploščice se prehranjujejo z difuzijo. Njihovo prehranjevanje hitro postane nekakovostno, če dnevno izvajamo aktivnosti, ki povečujejo obrabo ploščic, kar posledično pripelje do bolečin v hrbtu. Med glavne vzroke za bolečine v križu sodi sodoben statičen življenjski slog. K temu lahko prištejemo še premalo gibanja, nesorazmerno razvitost mišic, nepravilno izvajanje telesnih vaj in dvigovanje težjih bremen s tal.  
 
Hrbet ter hrbtne mišice imenujemo erector spinae. Medvretenčne mišice pri različnih telesnih držah prenašajo različne obremenitve. Če stojimo, je pritisk enak teži 100 kg, če sedimo, 175 kg, če dvignemo breme s tal, pa skoraj 230 kg. Hrbtne mišice se začnejo pri medenici in potekajo vse do zgornjega dela vratu. So stabilizatorji, rotatorji ter ekstenzorji (iztegovalke) trupa. Igrajo pomembno vlogo pri kontroli drže in ravnotežju, kjer ima zelo pomembno vlogo ravnovesje zadnjih ter prednjih mišic. Mednje sodijo trebušne mišice, mišice dvigovalk kolkov, mišice zadnjice ter spodnje mišice hrbta.  
 
Mišično neravnovesje je značilno za ljudi, ki veliko sedijo. Večina sedi nepravilno – namesto da bi bili zravnani in imeli temu primerno pravilno višino mize, sedimo za prenizko mizo, čisto poklapani, z ukrivljenim hrbtom. Ker v takem položaju sedimo tudi več kot osem ur, so mišice dvigovalke kolka vse bolj zategnjene, vse krajše in trše.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *