Predlagam aktivno zemljiško politiko

Avtor: Bojko Jerman | Objava: 14.03.2006

O stanju zemljiške politike pri nas dovolj pove dejstvo, da je moč pri zemljiščih zaslužiti s faktorjem 100, kar je mogoče samo še pri loteriji.


Mag. Bojko Jerman je svetovalec s področja gradnje in ekologije.

Trenutno stanje na področju gradnje poslovnih objektov je slabo. Zemljišč za gradnjo je premalo, cene so previsoke v primerjavi z evropskimi, postopki do gradbenega dovoljenja se vlečejo in so negotovi, vse to pa je pomemben negativni element poslovnega okolja v Sloveniji. Po mnenju ekonomista dr. Marka Kranjca je rešitev tega problema pomembnejša od celotnega paketa aktualnih vladnih ekonomskih reform!  

Torej je zadeva več kot resna in zahteva hitro in učinkovito ukrepanje. Za tako stanje gotovo niso krivi podjetniki, saj ne morejo opraviti dela, ki ga lahko in mora opraviti le javni sektor. Gre za dve glavni nalogi. Najprej je treba definirati odnos do tega problema, odločiti se je treba, ali gre za velik javni interes ali ne, in ugotoviti, ali za to obstaja politična volja. Druga naloga pa je izvajanje aktivne zemljiške politike, ki zahteva več konkretnih medsektorskih ukrepov, ki sicer že zamujajo, a zanje nikoli ni prepozno.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *