Prehrana na poti

Avtor: dr. Tanja Pajk Žontar | Objava: 06.03.2009

Zadnja stvar, na katero mislimo na poslovni poti, je prehrana. A prav zaradi nje lahko trpijo naše umske sposobnosti, počutje, dolgoročno pa tudi zdravje.


(Big Stock Photo)

Zdrav način prehranjevanja ni pomemben le, kadar smo doma in hodimo v službo, ampak še toliko bolj, ko smo na poti. Predvsem daljše, a tudi krajše službene poti zaradi spremenjenega dnevnega ritma, drugačne klime, obveznosti in srečanj z ljudmi, ki jih pogosto ne poznamo, za naše telo pomenijo stresen položaj. V takšnih primerih ljudje pogosto preskočijo obrok ali dva, v (poznih) večernih urah pa se nato lačni preobjejo. Dolgoročno gledano tak način življenja povečuje tveganje za nastanek bolezni sodobne civilizacije, kratkoročno pa negativno vpliva na fizično in umsko vzdržljivost. Zato priporočamo, da na službenih poteh poskrbite za redne manjše in lažje obroke in popijete dovolj tekočine.  

Ali je hitra hrana lahko zdrav obrok? 

Na službenih poteh je hitra prehrana, tako imenovani »fast food«, pogosto najudobnejša rešitev za premagovanje lakote. Hiter prigrizek, pa naj bo v obliki kosa pice, hamburgerja, sendviča, krofa ali mafina, lahko kupimo ne le v restavracijah svetovno znanih gostinskih verig, temveč že skoraj za vsakim vogalom ali gostinskim pultom. V svetu se tako po nekaterih podatkih redno prehranjuje že okoli 40 odstotkov ljudi.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *