Prehrana v nosečnosti

Avtor: dr. Tanja Pajk Žontar | Objava: 07.05.2009

Nosečnica mora na delovnem mestu ravno tako skrbeti za ustrezno prehrano kot doma. To velja še toliko bolj, če ima težave z nosečniško slabostjo.


Za blažitev slabosti na delovnem mestu imejte pri roki prepečenec, krekerje, riževe vaflje ali kaj podobnega. (Foto: BigStockPhoto)

Mnoge nosečnice, ki se dobro počutijo, ostajajo na svojih delovnih mestih tako rekoč do poroda. Čeprav ob številnih obveznostih v službi čas pogosto varčujemo ravno na račun rednih in kakovostnih obrokov, pa so ti v obdobju nosečnosti še toliko pomembnejši, tako za nosečo žensko kot za razvijajoči se plod.
 
Kaj in koliko jesti v nosečnosti
 
Nosečnica naj je v več (5 do 6) manjših obrokih, ki naj bodo enakomerno razporejeni preko dneva. Čeprav se tudi v nosečnosti priporoča pestra prehrana, pa za to obdobje veljajo nekatera dodatna priporočila.
 
V času nosečnosti, predvsem v prvih mesecih, je pomemben zadosten vnos folne kisline, saj ta dokazano preprečuje okvare pri zapiranju plodnega hrbteničnega kanala. Ker se potreba po njej v času nosečnosti poveča, je priporočeno dodatno uživanje folne kisline v obliki tablet že pred zanositvijo, najpozneje pa od spočetja do konca prvega trimesečja. Priporočeno je uživanje tudi živil, ki so bogata s folno kislino, kot so zelenolistna zelenjava, brokoli, stročnice, beluši, pomaranče, navadni jogurt in polnozrnati izdelki.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *