Prejemniki dosedanjih priznanj »Podjetnik leta«

Avtor: | Objava: 10.06.2003



1991: Edvard Golob, Edigs Pege, Mengeš; kemični izdelki in drugi pripomočki za pisarniško rabo na temelju lastnih patentov - dolgoletni obrtnik, označuje prehod iz obrtniške v podjetniško tradicijo.

1992: Jože Kogoj, A.J. Kogoj, Miren; oprema za javno telefonijo - malo podjetje, ki ima virtualno razvojno ekipo in stavi na tehnološki razvoj in oblikovanje.

1993: Rudi Bric, Andrej Kuščer, Tomaž Schara, Zoran Zagorc, Hermes SoftLab, Ljubljana; ob priznanju je imelo podjetje 42 zaposlenih, nato je preraslo v prvo slovensko multinacionalko na informacijskem področju z več kot 500 zaposlenimi. Direktorja Rudija Brica je revija Podjetnik predlagala za evropskega podjetnika leta in tudi pripravila utemeljitev (izbor Evropske fundacije za razvoj managementa in svetovalnega podjetja Deloite & Touche). Na izboru v Belfastu je Rudi Bric tako postal prvi evropski podjetnik leta, oziroma »Evropska osebnost malega gospodarstva«.

1994: Marjan Koščak, nekdanji Ikom, Ljubljana; strm razvoj iz instalacijske obrti v podjetje s 120 zaposlenimi - žal je šel v premočno investicijo v industrijske dvorane in doživel stečaj. Gre za značilen primer prevelikega dolžniškega investiranja, o čemer je Podjetnik pisal v številnih prispevkih.

1995: Japec Jakopin in Jernej Jakopin, Seaway, Bled; eno od vodilnih svetovnih podjetij na področju konstruiranja jadrnic.

1996: Doro Erjavec in Janez Pogačar, Hyla, Ljubljana; tehnična izpopolnitev tujega izdelka (sesalnik na vodni filter), ki ga ob podpori dveh tujih partnerjev, ki sta poskrbela za marketinško mrežo po vsem svetu, prodajata v 30 državah na vseh celinah.

1997: Jani Goltes, Goltes Snowboarding, Trbovlje; specialna oprema za snežne deske, ki jih podjetje dobavlja tudi drugim svetovnim proizvajalcem snežnih desk, plus kompletna oprema za deskanje na snegu.

1998: Jadranka in Drago Lemut, Le-tehnika, Kranj; obširen program malih naprav, ki premoščajo različne standarde v komunikacijah, svetovni trgi, proizvodnja v več državah, tudi na Kitajskem.

1999: Milan Čelan, Tipro Keyboards, Grosuplje; program inovativnih in avangardno oblikovanih tipkovnic. V svetovnem vrhu tako imenovanih inteligentnih tipkovnic za zahtevno industrijsko rabo.

2000: Jože Angeli, Blues, Šoštanj; uspešno invalidsko podjetje. Od dobavitelja za Gorenje se razvija v podjetje za gostinsko opremo z lastno blagovno znamko. Kupili LTH.

2001: Filip Remškar, SmartCom, Ljubljana; celovite telekomunikacijske rešitve za nacionalna telekomunikacijska omrežja in podjetja.

2002:Aleš Kristančič, Movia, Ceglo; v svetu priznani goriški vinar. Avtor opevanega Velikega belega in Velikega črnega. Dobavitelj ekskluzivnim kletarjem v Nemčiji, Italiji, Angliji in Italiji.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *