Premikajo meje biomedicine

Avtor: Anita Ivačič | Objava: 06.06.2014

25-odstotna rast svetovnega trga regenerativne medicine in zdravljenja s celičnimi terapijami kaže, da ima slovensko-švicarsko biotehnološko podjetje Biobanka z lastno licenco shranjevanja popkovnične krvi obilo poslovnih priložnosti na globalnem trgu.


dr. Marko Strbad: »Svetovni trg regenerativne medicine in zdravljenja s celičnimi terapijami naj bi rasel s 25-odstotno letno stopnjo. Pričakujemo, da bomo te številke precej presegli.«

»Motiv za ustanovitev podjetja je bil predvsem hiter razvoj in napredek na področju celičnih terapij in zdravljenja nekaterih zelo težkih bolezni z uporabo matičnih celic,« začne vznemirljivo znanstveno in finančno oprijemljivo poslovno zgodbo direktor podjetja dr. Marko Strbad. Prvotni ustanovitelj Biobanke - sprva se je podjetje imenovalo Biohramba popkovnične krvi in je zgolj tržilo storitve shranjevanja popkovnične krvi - je iz podjetja izstopil leta 2010, saj je ocenil, da je za nadaljnji razvoj nujno, da ga vodi nekdo iz biotehnološke stroke. Novembra 2013 je Biobanka dobila tudi novega lastnika, švicarsko podjetje MBSI - Medical Biobank Swiss Institute, s tem pa (poleg bančnih kreditov) tudi svež kapital za raziskave in razvoj ter vstop Biobanke na svetovni trg.

 

Stranke so bodoči starši in zdravniki

 

»Filozofija Biobanke je, da se vsakemu prebivalcu Slovenije od rojstva dalje omogoči možnost dolgoročnega shranjevanja lastnih matičnih celic iz različnih virov. Naše poslovanje ima dva segmenta: biobančništvo ter celične terapije. Pri prvem so naše stranke v večji meri posamezniki - starši, ki so v pričakovanju novorojenčka. V letošnjem letu bomo nabor storitev shranjevanja matičnih/regenerativnih celic razširili še za otroke in mladostnike (tj. shranjevanje matičnih celic iz zobne pulpe mlečnih zob) ter za odrasle (shranjevanje matičnih celic iz modrostnih zob ali celic z regenerativnim potencialom, ki jih lahko pridobimo iz maščobnega tkiva). V segmentu celičnih terapij pa so naše stranke tudi zdravniki, ki prepoznajo poškodbe ali bolezni, pri katerih je možno zdravljenje z uporabo pri nas razvitih tehnologij. Gre predvsem za zdravljenje poškodb sklepnega hrustanca ali zatekanje urina v ledvica (tj. vezikoureterarnega refluksa) z uporabo bolnikovih lastnih celic,« razloži produkte in storitve Biobanke, ki jih izvaja v povezavi s sestrskim podjetjem Educell; podjetji sta trenutno v fazi združevanja.

 

Slovensko znanje cenijo v Švici

 

»Biobanka se financira z reinvestiranjem pridobljenih denarnih sredstev iz sprotne prodaje produkta popkovnične krvi bodočim staršem ter s prodajo licenčnih tehnologij, ki so plod lastnega razvoja. Licenco za uporabo lastne in že uveljavljene tehnologije shranjevanja popkovnične krvi smo leta 2011 prodali v Švico, lani pa še v Indijo, kjer sodelujemo tudi pri postavitvi celotne infrastrukture, potrebne za obdelavo, shranjevanje in pripravo celic za uporabo v medicinskih aplikacijah. Razvili smo tudi lastne postopke izolacije in shranjevanja matičnih celic iz maščobnega tkiva, lani pa smo od ameriškega podjetja prevzeli tehnologijo izolacije in shranjevanja celic iz zobne pulpe ter jo nadgradili z lastnim znanjem. Hkrati pa želimo razviti in zagotoviti razvoj postopkov izolacije, kriogenega zamrzovanja (zamrzovanja pri temperaturah tekočega dušika pri temperaturi -196°C ali njegovih parah pri vsaj -150°C) in gojenja celic tako, da bodo te čim bolj kakovostne in uporabne v terapiji,« pojasni sogovornik obstoječe poslovne prakse in nove priložnosti Biobanke, ki s sodelovanjem z Univerzo v Ljubljani izobražuje in usposablja številne diplomante, mlade raziskovalce in doktorande.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *