Premislek – varovalka v poslovnem sporazumevanju

Avtor: Zdravko Zupančič | Objava: 06.06.2008

Ljudje velikokrat začnejo govoriti, čeprav niti približno ne vedo, kaj bodo povedali. Tak spodrsljaj nas lahko drago stane. Kar rečemo, izrečemo za vse večne čase.


Včasih je modro premisliti, če sploh bomo odgovorili. (i-StockPhoto)

Besede ne moremo potegniti nazaj – preden spregovorimo, smo gospodarji svojih besed, ko spregovorimo, izrečene besede postanejo naše gospodarice. Slednjo misel so napredli stari Arabci. Stari Arabci pa so vedeli, kaj govorijo!  
 
Premislek je varovalka, ki prepreči, da bi z nepremišljeno besedo zapravili verodostojnost. Da bi se osmešili. Da bi posel, ki ga negujemo desetletja, zapravili zato, ker je jezik prehitel misel. Veščina »vzeti si nekaj časa za premislek,  preden spregovorimo« je potemtakem izvirna spretnost vsakogar, ki se pogovarja z drugimi ljudmi. 

Pravica do premisleka  

Že stari Grki so med sabo večkrat izmenjali misel: »Si videl človeka, ki je bil hiter v besedah? Več upanja je za norca kakor zanj!« Ustreliti besede velikokrat pomeni ustreliti kozla. Preklicati in se odreči temu, kar smo rekli, je seveda mogoče – vendar v večini primerov učinka izgovorjenih misli ni mogoče razdediniti. Preklicevanje je velikokrat trikratno podčrtavanje tistega, kar bi radi preklicali.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *