Prepoznavanje odličnosti

Avtor: Martina Budal | Objava: 04.04.2011

Pri prepoznavanju odličnosti posameznikov in podjetij se preveč oziramo na trenutno uspešnost z vidika lastnikov, premalo pa na etiko in vpliv na prihodnost, trdi dr. Ivan Turk.


dr. Ivan Turk

Kaj nas odlikuje kot ljudi in kot vodje podjetij? Smo, če smo odličen podjetnik, tudi odlična oseba? Kako naša osebna in poslovna odličnost vpliva na odličnost podjetja? Značilnosti, ki opredeljujejo odličnost posameznika in organizacij, je proučeval dr. Ivan Turk, starosta slovenske ekonomije, ki je svoj pečat pustil predvsem na področju računovodstva in revizije. Spoznanja je zbral v knjigi O osebni in poslovni odličnosti, v kateri je opisal 13 lastnosti osebne odličnosti.
 
»13 znakov osebne odličnosti sem izbiral postopoma, ko sem na podlagi dolgoletnih osebnih kritičnih opažanj skušal posplošiti tisto, kar je pri osebah, ki sem jih poznal, posebej izstopalo po kakovosti,« pravi profesor Ivan Turk.
 
Odlike dobrega vodje
 
Medtem ko osebno odličnost ocenjujemo pri ljudeh ne glede na njihov položaj, pri ljudeh na vodstvenih funkcijah iščemo tudi lastnosti, ki kažejo njegovo odličnost v vlogi vodje. Takrat ga  ocenjujemo na podlagi sposobnosti načrtovanja aktivnosti in ali zna načrte tudi uresničiti, na podlagi organiziranosti, sposobnosti usklajevanja delovanja različnih deležnikov, vprašamo se, ali deluje spodbudno, zna ločiti bistvene informacije od nebistvenih, se na pravi način in pravočasno odzove na pojave, ki jih mora obvladovati, je varčen, učinkovit in seveda uspešen.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *