Previdno pri izterjavi

Avtor: Marko Repič | Objava: 10.01.2011

Ponudba raznih izterjevalcev je vsak dan večja, a če želite zares priti do zasluženega denarja, ne nasedajte tistim, ki obljubljajo bližnjice.



V Sloveniji in drugje po Evropi vlada velika plačilna nedisciplina. V današnjem času vse več ljudi naroča storitve, ki jih ne bi plačali ali jih ne morejo plačati. To velja za fizične osebe ter za pravne osebe in samostojne podjetnike.
 
Ker se plačilna nedisciplina zelo veča in s tem povpraševanje po zunanjih sodelavcih na področju izterjave, morajo biti podjetja pri najemanju zunanjih sodelavcev zelo previdna, saj nekatera podjetja ponujajo storitve, ki jih niti v teoriji niso zmožna izpeljati, kaj šele v praksi. Primer: nekatera podjetja oglašujejo, da bodo pridobila pravnomočni sklep o izvršbi v 48 urah.
 
Pravnomočen sklep je sklep, ki ga ni mogoče izpodbijati s pritožbo. Ker pa je na predlog sklepa o izvršbi dovoljena  pritožba v 8 dneh od prejema, je torej nemogoče prejeti pravnomočen sklep v 48 urah, kaj šele izterjati denar.

Upnik mora najprej vložiti predlog za izvršbo in nato dobiti sklep o dovolitvi izvršbe, kar običajno traja od pet do sedem dni. Da sklep o izvršbi postane pravnomočen, mora nato preteči pritožbeni rok, ki traja 8 dni od prejema sklepa. Doslej napisano kaže, da je nemogoče dobiti pravnomočen sklep v 48 urah, se pravi, da podjetja, ki to oglašujejo z namenom pridobitve posla, zavajajo upnike.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *