Prihaja 7. okvirni program EU

Avtor: Nives Pahor | Objava: 13.02.2006

Dolgo pričakovani 7. okvirni program raziskovalnih dejavnosti Evropske unije se bo začel čez eno leto, trajal bo sedem let in bo imel znatno večja sredstva. Kakšne možnosti ponuja inovativnim podjetjem in ustanovam in kaj je zlasti primerno za mala podjetja.


Dr. Janez Možina: »7. okvirni program in druge evropske programe je treba obravnavati zlasti kot orodje za medsebojno povezovanje v mednarodnem merilu (to je zlasti pomembno za mala podjetja), v smislu financ pa kot usmerjevalec za druge razvojne aktivnosti, ki naj bi bile v čim večji meri prisotne v poslovni strategiji podjetij.«

Okvirni programi raziskovalnih dejavnosti, s katerimi Evropska unija že več kot dvajset let podpira sodelovanje med raziskovalnimi ustanovami in gospodarstvom, naj bi krepili konkurenčnost evropskega gospodarstva in dvignili raven evropskih raziskav glede na ZDA, Kitajsko, Indijo, Japonsko in druge države. Z letom 2007 se bo uradno začel dolgo napovedani 7. okvirni program, za katerega trenutno potekajo še zadnja usklajevanja.  

Evropa po pokazateljih v znanosti sicer bistveno ne zaostaja za ZDA, kar precej pa po številu novosti in prijavljenih patentov. Na podlagi teh ugotovitev se je Evropska komisija odločila, da bo v 7. okvirnem programu še bolj poudarila povečanje inovativnosti evropskega gospodarstva kot v 6. okvirnem programu (več o 6. okvirnem programu: Podjetnik, januar 2005). 

Glavne novosti v 7. okvirnem programu 

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *