Prinesi mi kaj iz Grčije

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 13.01.2014

Če je zimski hlad že odnesel vonj po morda v Grčiji preživetem dopustu, ga lahko poiščete na ljubljanski Trubarjevi ulici.


Maria Maridaki: »Grški proizvajalci so zelo usmerjeni v izvoz. Nobenega problema ni, če pri kom naročim samo nekaj kosov izbranega izdelka.«

Trgovinica z grškimi izdelki je za Mario Maridaki prva in edina podjetniška izkušnja. Vendar se, kot pravi, v njej kar dobro znajde. »Dober in ustvarjalen občutek je, ko delaš zase in narediš to, kar je po tvoji volji. In čeprav sem nenehno vpeta med časovne pritiske, porazdeljene med delom, družino in pogostimi potovanji v Grčijo, se mi zdi, kot da pravzaprav nisem v službi. Seveda ima vse to svoje prednosti in slabosti, a to ima vsak posel, najsi bo to tvoje podjetje ali redna služba pri nekom. Morda bom šla še na kakšen podjetniški tečaj, da izbrusim še podjetniška znanja, ki bi mi gotovo prišla prav pri širitvi podjetja,« je razmišljala, ko sva sedela v njeni trgovini nekje na sredini Trubarjeve ulice, kamor se je umestila pozno jeseni. »Tu je malce bolj živahno kot na prejšnji lokaciji, ki je bila bolj proti koncu te iste ulice,« pojasni selitev trgovine, ki je sicer odprta že dve leti.

 

S podjetnostjo proti krizi

 

Njena slovenska zgodba se je začela leta 1996, ko je v Grčiji spoznala slovenskega fanta in ga vzela za svojega. Takrat je bila še študentka anglistike na univerzi v Atenah, potem pa se je na prelomu tisočletja odločila, da bo študij nadaljevala v Ljubljani ter se vpisala na filozofsko fakulteto. Dve leti je nato po različnih jezikovnih šolah poučevala grščino in angleščino, se javila na razpis in se zaposlila v konzularnem oddelku na grškem veleposlaništvu, kjer je ostala osem let.

 

»Kriza je skrčila kader na veleposlaništvu, znašla sem se pred dejstvom, da bom ostala brez službe. V meni se je sicer že nekaj časa oblikovala želja, da bi odprla trgovino, saj so me prijatelji in znanci kar naprej prosili, naj jim kaj prinesem iz Grčije. V Sloveniji po uradnih podatkih živi 75 Grkov, tudi oni bi bili veseli bolj redne možnosti nabave predvsem prehrambenih izdelkov iz domovine. Vse to me je pripeljalo do odločitve, da sem odprla podjetje.«

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *