Prisilna poravnava da ali ne?

Avtor: Igor Kadunc | Objava: 08.05.2012



V podjetju imam težave, ker prihodki niso pričakovani, stroškov pa nisem mogel zmanjšati. Posledica je nelikvidnost. Ker se pogosto pojavlja sintagma, da je prisilna poravnava legalizirana kraja, sem v dilemi: se odločiti zanjo, ali pa vendarle še nekaj časa reševati podjetje?
 
Odgovor ni tako preprost. V določenih primerih vas zna ta »legalna kraja« kljub vsemu udariti tudi po osebnih financah. Posebno, če ste edini lastnik in direktor in če ste še kaj dolžni državi. Tako lahko, čeprav imate družbo z omejeno odgovornostjo, zahtevajo tudi kaj od vas. Sicer pa bodo zaradi vaše prisilke zelo žalostni vaši dobavitelji, ki vam bodo to »oprostili« ali pa tudi ne. Če vam ne bodo, boste sicer zmanjšali svoje obveznosti, vendar je možno, da boste morali iskati nove dobavitelje. Torej je treba s trezno glavo simulirati, kaj se zgodi v enem primeru, kaj v drugem.
 
Obstaja pa še tretja možnost. Namreč, če imate z glavnimi dobavitelji (in banko) odlične odnose, jim pošteno predstavite svoje težave, razmišljanja in možnosti, da se ob (manjših) odpisih podjetje kljub vsemu reši. Prepričati jih boste morali, da ni šlo za »krajo«.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *