Racionalna podjetja prostore selijo v bivanjske kontejnerje

Avtor: Anita Ivačič | Objava: 07.11.2014

Trebanjsko podjetje REM imena ni dobilo po skupini R.E.M., temveč po osnovni dejavnosti remonta in vasi Repče, od koder prihaja njegov ustanovitelj in edini lastnik Jože Udovič. Od leta 2003 vodi podjetje Igor Kastelic. REM se je iz malega, podizvajalskega podjetja razvilo v srednje veliko družbo z lastnim razvojem.


Igor Kastelic: »Dolgoročno hočemo postati pomemben evropski proizvajalec nadstandardnih montažnih modularnih objektov za zahtevne trge. Razmišljamo tudi o razširitvi in centralizaciji proizvodnih prostorov, kajti letos smo že dosegli zgornji prag proizvodnje in smo morali nekaj naročil zavrniti.«

»Slovenci šele sedaj prihajamo do spoznanja, da je lahko kakovost bivanja ali dela v mobilni enoti na ravni grajenega objekta, pri čemer je vrednost investicije bistveno nižja. Švicarji so zelo preprosti, racionalni, ne bodo dali niti centa preveč, zato imajo ogromno montažnih objektov v okolju, ki je sicer energetsko neprijazno. V Freisingu smo iz 140 modularnih enot postavili šolo v velikosti 2500 kvadratnih metrov s 15 učilnicami, čeprav ima Bavarska še enkrat višji bruto družbeni proizvod kot Slovenija. V Avstriji smo za Porsche postavili avtosalon. Na Norveškem stoji naša 150 kvadratnih metrov velika molilnica s kupolo. V zadnjem obdobju smo v Basri postavili največji objekt, sestavljen iz 340 kontejnerjev, ki služi kot varovano naselje za tuje delavce v Iraku. Tudi moja pisarna je bila sedem let v kontejnerski zloženki, v kateri sem povsem normalno delal,« naniza direktor Igor Kastelic uspešne primere umeščanja REM-ovih bivalnih kontejnerjev, modularnih enot in mobilnih hišk vse od Evrope, Japonske, Afganistana do Islandije in Avstralije.

 

Odvisniška izkušnja podizvajalca

 

REM je leta 2003 podpisal pogodbo za dobavo kontejnerjev Trimu Trebnje. »Istega leta sem tudi sam prišel v podjetje. Z lastnikom sva v daljnem sorodstvu, poznava se že od mladih let, imel sem tudi nekaj izkušenj iz korporativnega upravljanja srednjih in velikih družb, zato me je prosil, če bi prevzel mesto direktorja, saj sam ni več zmogel voditi podjetja s 17 zaposlenimi, ki se je razvilo iz njegove samostojne obrti.« Udovič ostaja zaposlen v podjetju kot vodja investicij in skrbi za učinkovitost proizvodnje.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *