Rešitve za novo desetletje

Avtor: Esad Jakupović | Objava: 06.09.2012

Skupina Intel Labs je na jubilejnem dogodku Research at Intel v San Franciscu novinarjem in analitikom predstavila inovativne tehnologije, ki bodo vplivale na naše vsakdanje življenje, delo in prosti čas.


Intel Labs je za ultra tanke prenosnike razvil aplikacijo Smart Meeting Assistant, ki lahko v realnem času zajame govor (recimo v kitajščini) ter ga pretvori v napisano angleško besedilo in prikaže na zaslonu.

Intel Labs že od leta 2003 organizira poletni dogodek Raziskave v Intelu (Research@Intel, kjer simbol @ oziroma »at« pomeni »v«), na katerem novinarjem in analitikom predstavlja najnovejše razvojne projekte na različnih področjih. Na jubilejnem, že desetem srečanju, ki je pod geslom »Vidiki življenja v prihodnosti« potekalo v Yerba Buena centru za umetnosti v San Franciscu, so predstavili 20 raziskovalnih projektov oziroma tehnologije, ki bodo oblikovale naslednje desetletje.
 
V domu in avtomobilu
 
Intel Labs se je na letošnji predstavitvi osredotočil na 20 projektov, ki bodo v naslednjem desetletju izboljšali različne vidike življenja: v domu, pisarni, prometu, prodajalni in drugje. Računalniške tehnologije lahko na vseh takšnih mestih pomagajo podpreti trajnostni razvoj, ki ljudem omogoča boljši nadzor nad uporabo energije in ohranjanje zdravega okolja. Tehnologije bodo omogočile razvoj pametnih naprav, ki samodejno nadzirajo delovanje različnih sistemov, pa tudi celih stavb na optimalen način, pri čemer predvsem zmanjšajo porabo energije. Nove tehnologije bodo med drugim omogočile izboljšanje upravljanja mestnega prometa, nadzor nad kakovostjo vode in zraka, uporabo interaktivnih izkušenj v avtomobilu, vizualizacijo velikih količin podatkov in podobno. Projekte so na predstavitvi razdelili na štiri področja: Moje življenje, Moj avtomobil, Moje delo in Osnovne tehnologije ter povezovalno meddisciplinarno »Središče za trajnostno življenje«.
 
V območju Moje življenje so med drugim predstavili »Čarobno ogledalo«, tehnologijo navidezne kabine za preoblačenje (glej okvir). Prikazali so tudi tehnologijo, ki omogoča uporabnikom, da na katerikoli površini doma (steni, pultu) prikažejo in upravljajo vsebine. Predstavili so tudi varčne tehnologije, ki jih je mogoče upravljati s kretnjami, ki bodo spremenile naš dom, saj vključujejo tipala, s katerimi lahko ustvarjamo brezskrbno in varno izkušnjo življenja brez ključev.
 
Območje Moj avtomobil je bilo posvečeno inovacijam za povezovanje ljudi, avtoceste in »informacijske avtoceste«, s katerimi je mogoče izboljšati izkušnjo vožnje. Posebno pozornost je vzbudil prototip novih žarometov, ki bodo voznikom omogočali videnje ceste skozi dež tudi ob močnih nalivih. Žarometi namreč ne osvetljujejo dežnih kapelj, za kar izkoriščajo programsko opremo in Intelovo arhitekturo za upodabljanje, osvetljevanje in potrebne izračune.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *