Reklamacije in donacije

Avtor: Lidija Robnik | Objava: 10.05.2010



D. o. o. nastopa v vlogi dobavitelja artiklov trgovskim družbam. Artikli so zaradi kakšne napake podani v reklamacijo. Če nadomestimo trgovcu artikel, me zanima, kako ta artikel obravnavamo knjigovodsko, davčno in kako v evidenci zalog? Ko dobimo vrnjeno reklamirano blago, ki ni več uporabno ali pa je pogojno uporabno, a ni več primerno za prodajo, kaj lahko z njim storimo? Ali bi lahko inšpektor zahteval dokazilo, kaj smo s takšnim blagom storili in kako dokazati, da je neuporabno za normalno prodajo? Kako postopati, če bi blago, ki je bilo vrnjeno iz reklamacije in je še pogojno uporabno podarili Rdečemu križu?
 
Če vam vaši kupci reklamirajo artikle (blago), ker ima napako in vi reklamacijo rešite v dobro vaših kupcev, je za vas reklamacija poslovni dogodek, ki je v celoti opravičljiv. Kupcu morate izstaviti dobropis. Primer knjiženja dobropisa je: storno (120) / (762), (260). Kupec vam mora dobropis potrditi in v tem primeru si boste lahko znižali prvotno obveznost za obračunani DDV.
 
Kot navajate, dobite reklamirano blago s strani kupcev vrnjeno, oziroma si ga prevzamete na zalogo. Predlagam, da si odprete analitičen konto v okviru sintetičnega konta 660 – vrnjeno reklamirano blago). Knjiženje vrnjenega blaga: storno 702 / 660.
 
Vrednost določite sami glede na vašo nabavno kalkulacijo in oceno, koliko je to blago resnično vredno oziroma kolikšna je njegova tržna vrednost.
 
Če reklamirano blago podarite Rdečemu križu ali šoli, lahko poslovni dogodek upoštevate kot donacijo. Če bi blago podarili društvu, vam mora to posredovati potrdilo o registraciji, ki je dokaz upravičenosti uveljavljanja davčne olajšave. Za znesek donacije se smatra vrednost, ki je dana v denarju ali v blagu za: humanitarne, invalidske, znanstvene, vzgojno-izobraževalne, športne, kulturne, ekološke, religiozne in socialnovarstvene, dobrodelne in zdravstvene namene. Vrednost imate določeno na zalogi. Knjiženje: 489 / 660.
 
Donacija je davčno nepriznan strošek, vendar jo lahko uveljavljate kot olajšavo pri davčnem obračunu do višine davčne osnove. Če imate negativno davčno osnovo, olajšave ne morete koristiti in je tudi ne morete prenesti v naslednjo leto. Vrednost olajšave za namene donacij je 0,3 odstotka od obdavčljivih letnih prihodkov.
 
Če društvo ni registrirano iz zgoraj opredeljenih namenov, mu lahko podarite blago za srečelov, vendar je to za vas reklama (sponzorstvo). Skleniti morate pogodbo o sponzorstvu, v kateri mora biti opredeljena vrednost, v čem se bo sponzoriralo in kaj bo sponzoriranec ponudil v zameno. Vrednost določite glede na vrednost blaga, ki ga imate na zalogi. Knjiženje: 417 / 660, 480 / 260. Strošek vam je davčno priznan, vendar morate obračunati DDV.
 
Navajate tudi, da imate na zalogi zastarelo blago, ki na trgu nima več prave vrednosti. Predlagam, da naredite oslabitev zalog. Knjigovodsko (nabavno) vrednost znižajte na tržno vrednost, ki mora biti nižja, in takšno blago podarite ali prodajte. Knjiženje oslabitve: 721 / 660.
 
Zmanjšanje zalog v vseh primerih knjižite po istem postopku in sicer: 702 / 660.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *