Rent-a-poslovno varnostni menedžer

Avtor: Martina Budal | Objava: 09.12.2013

Ko je leta 2007 po 17 letih dela na policiji in ministrstvu za notranje zadeve dal odpoved in odprl podjetje, ki se bo »ukvarjalo s poslovno varnostjo«, je Aleš Trontelj od marsikoga slišal, da je nor.


Aleš Trontelj: »Bistvo pri preprečevanju notranjih tatvin ali raznih anomalij v podjetju, tudi na najvišjih nivojih vodenja, je, da z različnimi ukrepi zagotavljamo visoko stopnjo tveganja za storilca.«

Morda moraš res biti nekoliko nor, da greš iz navidezne gotovosti, zato to naredi tako malo ljudi, pravi danes. A pred šestimi leti je videl dve možnosti, hoditi v sicer varno službo, vendar delati znotraj togega policijskega sistema, ali iti na svoje. Odločil se je za slednje in ustanovil SG Biro, ki se ukvarja s poslovno varnostjo.

 

Panoga, ki je v tujini že precej dobro razvita, je pri nas še v dinozavrski dobi, pravi Aleš Trontelj. V mnogih podjetjih se ne zavedajo pomena varnosti oziroma zmanjševanja varnostnih tveganj, vse dokler se ne zgodi vlom, rop ali kraja zaupnih informacij. Šele takrat mnogi pomislijo na preventivo, medtem ko Trontelj pravi, da bi morala biti preventiva na prvem mestu. Lastnikom podjetij ne prodaja debelih pravilnikov in elaboratov, ki jih nihče ne bere. Kar potrebujejo v podjetjih, je praktično reševanje problemov, pa naj bo to preprečevanje ropov, kraja orodja ali ključnih poslovnih podatkov. Vsi stroški in škode, ki jih preprečimo, teh pa je lahko tudi za več sto tisoč evrov, se prelijejo v čisti dobiček, je prepričan.

 

Dodaja, da so podjetniki pogosto preveč zaupljivi in verjamejo, da se jim ne more zgoditi nič. V svojo škodo. V poslovne prostore nekega mladega podjetja, ki je razvijalo inovativen produkt, so vlomili le nekaj dni po enem od poslovnih obiskov. Policija je ocenila, da so najverjetneje vlomili narkomani. Storilca niso našli in nihče ne more z gotovostjo trditi, kaj se je v resnici zgodilo, pomenljivo pa je, da je bil ukraden računalnik, na katerem so bili podatki o produktu. »V tujini je tega veliko, pri nas pa se obnašamo, kot da se nikomur ne more nič zgoditi, vsi smo prijatelji, vse je lepo, vse je odprto,« opozarja Trontelj.

 

Postanite tvegan podvig

 

Ob tem povsod po svetu velja varnostno načelo, da večje ko je tveganje za storilca, manjša je verjetnost, da se bo podviga lotil. »Bistvo pri preprečevanju vloma v hišo, notranjih tatvin ali raznih anomalij v podjetju, tudi na najvišjih nivojih vodenja, je, da z različnimi ukrepi, naj bo to tehnično varovanje, forenzično označevanje ali izobraževanje v podjetju, zagotavljamo visoko stopnjo tveganja za storilca. Po vsem svetu je enako, naj gre za majhno ali veliko kriminaliteto - večja ko je stopnja tveganja za storilca, da bo dobljen pri dejanju, manj je možnosti, da se kaj zgodi,« pojasnjuje Trontelj.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *