Rojstvo delovnega stola

Avtor: Nina Belopavlovič | Objava: 08.07.2011

Delovni stoli, kakršne uporabljamo danes, imajo svoje korenine v izvirnikih, starih več desetletij. Nekateri so postali zimzelene klasike.


Thonetov stol št. 209: v času nastanka stola naslonjali za roke nista predstavljali ergonomske kakovosti, ampak sta bili bolj nekakšen statusni simbol.

Danes večino dela opravimo sede. Na delovnem mestu preživimo kar tretjino dneva, zato ni čudno, da je eden najbolj ergonomsko izpopolnjenih kosov pohištva prav pisarniški stol.
 
Izraz »ergonomija« na tržišču zlorablja že skoraj vsak proizvajalec, pri čemer pa večina sploh ne pozna njenega pravega pomena. Beseda izhaja iz grškega ergon – delo in nomos – zakon. Gre torej za vedo, ki se ukvarja z raziskovanjem človekovih telesnih in duševnih zmožnosti prilagajanja obremenitvam pri delu. Seveda gre za delo v širšem pomenu besede, torej ergonomičnost pohištva ali predmeta pomeni, da je prijazen za uporabo, da se prilega dlani, če gre za manjši oblikovalski izdelek, na primer jedilni pribor, liniji hrbtenice, če gre za stol ali celemu telesu, ko razmišljamo o postelji. Samo prileganje pa ni dovolj. Ker se ljudje pri večini opravil gibamo, se morajo temu prilagoditi tudi kosi pohištva. V prvi vrsti delovni stol, ki pa je svojo značilno podobo dobil šele v zadnjega pol stoletja.
 
Moderni stol že sto let
 
Zgodovina delovnega stola ni dolga. Sprva je šlo za običajen stol. Uporabljal ga je delavec, ki je svoj poklic opravljal v sedečem položaju. Torej: sedež, hrbtni naslon, štiri noge in včasih še naslonjali za roke. Zadnji element ni predstavljal toliko ergonomske kakovosti, ampak bolj nekakšen statusni simbol: delavce, ki so se morali veliko gibati, bi naslonjali samo ovirali pri delu, uporabljali so ju le nadzorniki in pisarniški delavci. Eden takih množično uporabljenih kosov je bil Thonetov stol št. 209. Naslednik starejšega in še vedno aktualnega kavarniškega stola, ki ga poznamo pod imenom, oziroma bolj natančno številko 14 (1859), je nastal leta 1900. Še danes je izdelan iz parjene bukve, so se pa pozneje pojavile tudi izpeljanke, pri katerih je mrežo na sedežu nadomestilo usnjeno oblazinjenje, noge pa dvižni mehanizem. Thonet predstavlja s svojimi izdelki začetek zgodovine sodobnega oblikovanja, poleg tega pa je bil omenjeni proizvajalec tudi prvi izvoznik pohištva, ki je svoje stole pakiral po delih in jih sestavil šele v pogodbenih delavnicah na cilju.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *