Safari

Avtor: Renata Rudolf | Objava: 03.08.2010

Ležeren, udoben in obenem strog stil, ki točno ve, kaj želi izraziti, nosi pridih drznosti in nevarnosti, pa ima kljub vsemu vse pod nadzorom.


Za slog safari je značilna zelo široka paleta krojev od tajliranih do bolj ohlapnih (Armani, 2010).

Poslovna moda še posebno poleti in v prehodnih dneh z veseljem dopušča naraven stil s pridihom eksotike in pustolovstva, saj je tudi podjetništvo svojstven izziv, ki potrebuje nekaj drznosti.
 
Korenine sloga safari segajo v konec 18. in začetek 19. stoletja, ko so drzni pustolovci odkrivali eksotične dežele Afrike. Udobnost oblačil za tisto podnebje je bilo bistvenega pomena. Močno so nanje vplivale tudi barve, ki so bile predvsem naravno umazano bela do bež in nekaj rjave, skratka zemeljske in kamuflažne. Material je bil preprosto bombažno ali laneno platno, ki ima predvsem to funkcijo, da diha, saj so temperature podnevi zelo visoke. V času evforije holivudskega filma v 40-ih in 50-ih letih prejšnjega stoletja so ta slog uporabili tudi v kultnih filmih, kot je Afriška kraljica s Katherine Hepburn in Humphreyjem Bogartom v nosilnih vlogah ter seriji filmov o džungelskem Tarzanu. Ta slog so pozneje spet obudili z Indiano Jonesom in splošnim obujanjem stila safari v modnih smernicah. Tudi Roger Moore kot James Bond se je večkrat odel v safari oblačila in bil kljub temu prepričljiv, odločen in seveda – šarmanten.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *