Samozaposlitev s predelavo mleka

Avtor: Nives Pahor | Objava: 10.08.2003



Marija Bogataj je na pobudo svetovalke za kmetijstvo Vanje Bajt začela razmišljati o možnosti samozaposlitve na kmetiji, potem ko so se zaradi službe v tovarni začele težave z varstvom za njenih pet otrok. Tako je najprej začela peči pecivo in ga prodajati na škofjeloški tržnici. Uspeh jo je spodbudil, da je dejavnost razširila tudi na predelavo mleka in danes slovi predvsem po izvrstnem siru. Njen sir je tudi del blagovne znamke Babica Jerca. Znanje za izdelovanje sira si je pridobila na tečaju, začetna finančna sredstva pa ji je pomagala pridobiti svetovalna služba za kmetijstvo v Ribnici. Tako je leta 1999 uradno registrirala peko peciva, leta 2000 pa predelavo mleka.  
 
Njena sira Tinček (ime nosi po mlajši hčerki) in Dimko (je dimljen) sta dobila že tretje leto zapored zank kakovosti na Ptuju »Dobrote iz slovenskih kmetij«. Polovico sira proda na domu, drugo pa po sejmih in prireditvah. Veliko ji pri promociji in prepoznavnosti njenih izdelov pomaga Razvojna agencija Sora, saj sama ne bi nikoli imela dovolj sredstev za oblikovanje blagovne znamke, kot je Babica Jerca.  

Gonilna sila njenega dela so kupci, saj jo njihovo zadovoljstvo žene pri delu, ki ji tako pomeni velik užitek in zadoščenje.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *