Sanacija bank – druga privatizacija našega gospodarstva

Avtor: Robert Ličen | Objava: 06.10.2011

Pri sanaciji bank dela politika toliko napak in nelogičnih potez, da opazovalec podvomi, da gre za nesrečna naključja. In ima prav. Gre za vsaj stoletno tradicijo vračanja uslug.


Robert Ličen: »Obstaja še druga, bolj logična in bistveno manj škodljiva pot za sanacijo bančnega sistema.«

Banke so v kapitalizmu glavni generator gospodarstva. Če delajo za gospodarstvo, ekonomija raste, sicer pada. Od njihovega zdravja je odvisno zdravje celotnega gospodarstva. To je aksiom. Ker je pri nas večina bank trenutno popolnoma nekooperativna z gospodarstvom, še posebej z malimi in srednje velikimi podjetji, gospodarstvo stagnira.
 
A bankirjem ne gre nič očitati. To je le posledica slabih političnih odločitev povsod po svetu. Povsod so bankirji, ki so lastniki (ne le upravljavci) kapitala, navajeni, da politika vsakih nekaj let rešuje njihove zgrešene investicije. Roko na srce – te so v glavnem nastale zaradi vmešavanja politike v poslovanje bank. Velikodušni več deset- ali stomilijonski nezavarovani krediti niso bili podarjeni zaradi nestrokovnosti bankirjev, temveč zaradi vpliva politike na njihovo poslovanje. Danes imajo te banke zaradi odpisov kreditov v svojih bilancah ogromne luknje. Logično je, da jih bo politika pod pretvezo nacionalnega interesa sanirala z davkoplačevalskim denarjem in s tem vrnila uslugo. To se dogaja povsod po svetu že vsaj stoletje, če ne več.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *