Se vlaganje v franšizo splača?

Avtor: Nives Pahor | Objava: 12.07.2010

Naložba v podjetje mora prinesti večji donos kakor bančni depozit ali delnice. Pri računanju donosa upoštevajte tudi vloženi čas.



Kako določiti, ali je investicija v neko franšizo finančno smiselna ali ne? Kaj je sprejemljiv donos za investicijo v franšizo? Ta in še mnoga druga vprašanja se porajajo številnim potencialnim franšizijem, ko se podajajo v iskanje franšize, kateri bi se pridružili.
 
»Čeprav se lahko nekomu zdi odgovor na zgornja vprašanja stvar preproste matematične kalkulacije, ni tako,« opozarja Jeff Elgin franšizni svetovalec z več kot 25-letnimi izkušnjami v franšizingu. Kot pravi, je treba analizirati veliko več dejavnikov, kot se zdi na prvi pogled.
 
Navadno je izračun donosa na investicijo res dokaj preprost in intuitiven postopek. Na primer, ko investirate v neko delnico, točno veste, koliko denarja boste odšteli zanjo. Vaš dobiček običajno sestavljajo kombinacija vam izplačanih dividend v času lastništva delnic plus morebitni dvig vrednosti delnice, ko ste jo pozneje prodali. »Če plačate 100 evrov za delnico, dobite pet evrov dividend. Ko jo po enem letu prodate za 105 evrov, ste ustvarili za 10 evrov dobička, to je 10-odstotni donos na vašo investicijo,« razlaga Elgin.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *