Skočiti v vodo z rahlim znanjem plavanja

Avtor: Petra Bauman | Objava: 11.07.2013

Miho Centriha je poklicna usoda že peljala na pravniška pota. Pred dvema letoma je namreč diplomiral iz prava in takoj dobil pripravništvo na Višjem sodišču v Celju. Danes je samostojni podjetnik, ki preko spleta prodaja trakove in sorodne izdelke za pakiranje, povezovanje in varovanje tovora.


Miha Centrih: »Sedaj v praksi ugotavljam, kakšno je povpraševanje na celotnem slovenskem trgu. Lahko rečem, da sem skočil v vodo z rahlim znanjem plavanja, sedaj pa upam, da voda ni pregloboka.«

Pri delu na kmetiji sta z očetom potrebovala trakove za povezovanje drv, sama sta tudi razvila enostavno konstrukcijo za tovrstne potrebe. Čeprav je bil priden študent in je imel za sabo že izkušnje na pravniškem parketu, je začutil nevarnost gospodarske krize in sklenil takoj reagirati. Raziskal je ponudbo pakirnih trakov in sorodnih izdelkov na slovenskem trgu in v tujini ter z manjšim naročilom preizkusil ponudnika iz Nemčije, trakove pa ponudil okoliškim podjetnikom. Odziv je bil dober in od tu je bil le še korak do odločitve za samostojno podjetniško pot. Odprl je spletno trgovino Supleks, kjer poleg pakirnih trakov ponuja še razna orodja, od napenjalnikov trakov do sponk in še več. »Sedaj v praksi ugotavljam, kakšno je povpraševanje na celotnem slovenskem trgu. Lahko rečem, da sem skočil v vodo z rahlim znanjem plavanja, sedaj pa upam, da voda ni pregloboka,« pravi Miha Centrih.

 

Za spletno prodajo se je odločil zato, da bi strankam omogočil lažje pridobivanje informacij o ceni izdelkov. »Osebno me zelo moti, da teh informacij večina podjetij nima objavljenih na spletu in je potrebno poklicati zgolj zato, da zveš za ceno. Sem človek, ki želi informacije takoj in tako je tudi zastavljen moj poslovni model.« Fizične trgovine ne bo odprl, ker je s tem preveč stroškov: »Omogočam osebni prevzem po predhodnem dogovoru, kar je za sedaj dovolj. Seveda pa sem odprt za sodelovanje z drugimi trgovinami, ki bi želele svojo ponudbo razširiti.« V juniju se je odpravil na sejem v Avstrijo, sicer pa poslovno ne potuje, tudi o selitvi v kakšen večji kraj ali mesto zaenkrat ne razmišlja.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *