Slepi turistični vodniki

Avtor: | Objava: 09.01.2009



Lizbonska kreativna agencija Cabracega je razvila zanimivo storitev, imenovano Lisboa Sensorial, ki ponuja organizirane peš ture po Lizboni pod vodstvom slepih turističnih vodnikov.  

Da bi bilo doživetje udeležencev takšne ture popolno, morajo imeti zavezane oči. Le tako lahko namreč v celoti doživijo Lizbono, kot jo doživijo slepi. Ture izvajajo v najstarejšem mestnem predelu Lizbone, imenovanem Alfama. Slep ali slaboviden vodnik z udeleženci deli svoja občutja o okolju, po katerem se sprehajajo, in spodbuja udeležence, da čim bolj občutijo ozke ulice, vonj po pečenih sardinah, zvoke z ulic … Vodnik vsa čutna doživetja začini še z zgodbami iz bogate zgodovine tega mestnega predela.  

V podjetju Cabracega pravijo, da ima njihov projekt dva ključna cilja. Prvi je ponuditi udeležencem novo čutno doživetje okolja prek stimulacije vonja, dotika, okusa in zvoka ob odsotnosti vida. Drugi cilj pa je, da bi ljudi, ki nimajo težav z vidom, poučili o tem, kako slabovidni doživljajo svet, in to s pozitivne perspektive. Ne želijo se osredotočiti na omejitve, ki pestijo slepe in slabovidne.  

Tura stane 20 evrov na osebo, ves denar pa se steka na račun portugalske organizacije za slepe in slabovidne. 

Več: www.cabracega.org/lisboa-sensorial

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *