Slovenci imamo raje majhen vrt

Avtor: Jaka Vadnjal | Objava: 12.12.2005

Slovenski podjetniki pristojnosti neradi predajajo drugim, s čimer onemogočajo rast podjetja.



Dober poznavalec podjetništva dr. Jaka Vadnjal vidi glavni razlog za premajhno ambicioznost naših podjetnikov v dejstvu, da jih večina ustanovi podjetje iz nuje in ne iz priložnosti. »Pri nuji ne gre vedno za brezposelnost, razumeti jo je treba širše. Nekdo na primer v službi nima možnosti napredovati, zato začne delati na svoje, ker meni, da bo tako zaslužil več. Višji življenjski standard lahko doseže že z nekaj zaposlenimi, zato večjih želja nima. Podjetništvo je pri nas še vedno predvsem oblika zaposlitve, ne pa naložba, ki bi jo razvil in nekoč prodal,« trdi dr. Vadnjal. 

Po njegovem mnenju večina slovenskih podjetnikov vidi v podjetju svojega otroka. Sami lahko nadzirajo do deset zaposlenih in niso sposobni verjeti, da lahko delavec dela enako ali celo bolje kot on sam. Zato pristojnosti ne predajajo na druge, a prav to je eden od pogojev za rast podjetja. 

»Še en razlog je za omejeno rast podjetij. Za večjo rast je treba poseči po zunanjih virih lastniškega kapitala. To pomeni, da podjetnik spusti v svoj vrt drugo osebo. Slovenci pa imamo raje majhen vrt, samo da je naš, kot da bi ga delili z drugimi,« opisuje tipičnega Slovenca dr. Jaka Vadnjal. 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *