Slovenija bi morala znati bolj unovčiti svoj ugled

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 09.12.2013

Dva čaja Mehtab, je naročil Mehtab Singh, ko sva sedla v »njegovem« kranjskem lokalu Kavka k pogovoru o tem, kakšne so njegove podjetniške izkušnje v Sloveniji. Sem, v Kranj, se je preselil pred dvema letoma in odprl podjetje Marmorni obok.


Mehtab Singh: »Oče mi je dal v svojem podjetju različne zadolžitve, še preden sem napolnil deset let. Študij, če imaš to možnost, je samo 'za zraven'. Opažam, da v Sloveniji mladi študirajo do poznih let, zaposlijo pa se šele pri okoli tridesetih.«

Zakaj ravno v Kranj, v Slovenijo, je bilo logično moje prvo vprašanje, saj v naši državi ni ravno pogost pojav, da Indijec tu odpre podjetje. Oziroma, da sploh tujec odpre podjetje in si našo državo omisli kot izhodišče za svoje poslovanje v Evropi. Kako torej, da se tujec z mednarodnimi podjetniškimi izkušnjami odloči, da bo svojo priložnost iskal prav v Sloveniji?

 

»Zaljubil sem se v Slovenijo,« pove Mehtab Singh, medtem ko srebava čaj, s katerim zalaga že okoli 150 lokalov po vsej Sloveniji. Mimogrede, njegovi čaji se sicer ne imenujejo Mehtab, a v lokalu Kavka, ki je njegov prvi slovenski odjemalec, so gostje najprej spraševali po čaju Mehtab, šele nato so povedali, kateri okus si želijo.

 

»Zaljubil sem se v vašo, v primerjavi z Indijo, majhno in prikupno deželo že leta 2007, ko sem prišel prvič sem. Oče je takrat, kot letalski inštruktor, v svojem letalskem klubu dobil vabilo na letalski miting pri Murski Soboti. Ko sem stopil na slovenska tla na letališču na Brniku, ki se mi je zdel manjši kot naša lokalna avtobusna postaja, me je prevzela prav ta majhnost, zeleno okolje, hribovje, slikovita polja. Naslednja leta sem se vsako leto za več tednov vračal sem. Ko sem si pridobival vizo, so me na vašem veleposlaništvu spraševali, kaj delam v Sloveniji. Lepo mi je pri vas. Poležavam ob Bohinjskem jezeru ali kje drugje in uživam v lepotah vaše dežele,« smeje razlaga Mehtab.

 

Podjetnik od otroških let

 

Potem se je odločil, da v Sloveniji ne bo le poležaval. Po vzgoji in prepričanju je namreč poslovnež, vedno na lovu za novim izzivom. Že v otroških letih ga je oče vključeval v svoje posle pri proizvodnji in prodaji kozmetičnih izdelkov in čajev. Tako se je spontano naučil poslovnih veščin, ki jih je še nadgradil s študijem na višji poslovni šoli. Ker si je zaželel osvojene veščine in znanja izkusiti v lastni režiji, se je kmalu po končanju študija odpravil v Evropo ter v Londonu odprl svoje prvo podjetje za prodajo čajev. »V Indiji se podjetnosti učimo že v rani mladosti, oče mi je dal v svojem podjetju različne zadolžitve in odgovornosti, še preden sem napolnil deset let. Študij, če imaš to možnost, je samo 'za zraven'. Opažam, da pri vas v Sloveniji mladi študirajo do poznih let, zaposlijo pa se šele pri okoli tridesetih, če že dobijo službo. Kako neproduktivno potrošen čas! Premalo podjetniškega duha je v njih,« navrže svoje opažanje.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *