Slovenski tovarnarji v tujini. Lastnik tovarne v Tomislavgradu

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 10.04.2002

Vlaganja na južne trge veljajo za tvegana, a Iztok Pikl in njegovo podjetje Kapis sta z nakupom tovarne kablov v BiH naredila dobro poslovno potezo.



Odpiranje južnih trgov je sprožilo močan val vlaganj slovenskega gospodarstva na te trge. Slovenska podjetja so med letoma 1995 in 2000 samo v Bosno in Hercegovino vložila preko 120 milijonov mark. Do največjega razcveta slovenskih naložb v to državo pa je prišlo v zadnjih dveh letih, ko je Slovenija postala prvi vlagatelj v Bosni in Hercegovini. Po ocenah slovenskega veleposlaništva v Sarajevu so znašale skupne slovenske neposredne naložbe konec minulega leta že 300 milijonov mark.

Podjetnik kupil tovarno kablov

Če so sprva v Bosno in Hercegovino in sosednje države vlagala velika podjetja, ki so tam ohranila stike iz prejšnjih časov, zdaj tja prodirajo tudi podjetniki. Med uspešnejšimi izstopa Iztok Pikl oziroma njegovo podjetje Kapis iz Petrovč, ki je avgusta lani kupil tovarno kablov v Tomislavgradu. Kapis je bil že pred tem uveljavljen trgovec s kabli in drugim elektromaterialom in je bil močno prisoten na mednarodnem trgu. Podjetje s 25 zaposlenimi je kupovalo omenjene izdelke na Poljskem, Češki, Nemčiji in drugih državah, prodajalo pa jih je v Sloveniji in na ozemlju nekdanje Jugoslavije. Leta 2000 so z izvozom ustvarili preko 60 odstotkov prihodkov.

Zakaj odločitev za nakup tovarne v tujini? Iztok Pikl pravi, da je odločitev plod naključja. Sprva je imel povsem drugačne načrte; v Žalcu ob avtocesti je Kapis kupil staro farmo in dobre tri hektarje zemljišča. Pikl je tam nameraval zgraditi obrtno cono, ker pa so bile po njegovih besedah zahteve občine prevelike, je projekt zastal. “Začeli smo iskati druge možnosti za postavitev proizvodnje in prišli do tovarne TKT v Tomislavgradu. Avgusta smo podpisali pogodbo o nakupu in postali 100-odstotni lastnik bosanskega podjetja, ki smo ga preimenovali v Kapis TKT,” razlaga Iztok Pikl.

Odlične izkušnje z oblastmi v BIH

Vlaganja na južne trge veljajo za dokaj tvegana, a s tem se Iztok Pikl ne strinja. Z oblastmi iz Bosne in Hercegovine ima namreč zelo dobre izkušnje. “Zaradi zamenjave oblasti smo se o nakupu resda pogovarjali leto dni, a ko smo se dogovorili, so stvari zelo hitro stekle. Vzdušje je bila vseskozi zelo dobro in odgovorni ljudje so nam ves čas pomagali. Župan Tomislavgrada nas je med pogajanji celo obiskal v Sloveniji in se na lastne oči prepričal, kakšno podjetje je Kapis in kako posluje,” trdi Iztok Pikl.

Bosanske oblasti so za nakup podjetja postavile več pogojev, med drugim, da mora kupec zaposliti 200 delavcev v roku treh let. Slovenski podjetnik trdi, da s tem ne bo težav. Zaradi velikega povpraševanja po kablih namerava toliko delavcev zaposliti že po enem letu. S podjetjem v Bosni in Hercegovini ima še veliko večje načrte. “Prvi mesec po prevzemu tovarne smo zaposlili 75 delavcev in predelali skoraj 400 ton bakra. V enem letu načrtujemo povečati obseg prodaje na dobrih 40 milijonov mark letno, obnoviti vse certifikate in pridobiti še certifikat ISO 9002. V naslednjih treh letih bomo v posodobitev proizvodnje in v razvoj vložili 5 milijonov mark. Z obema podjetjema skupaj želimo postati vodilni za trženje in proizvodnjo električnih kablov in žic na trgu bivše Jugoslavije in se uveljaviti tudi na tretjih trgih.”

Pikl pravi, da imajo za to vse pogoje. Tovarna v Tomislavgradu je tehnološko dobro opremljena in pripravljena delati po evropskih normah. Po njegovih besedah je imela tudi dobre kadre, edino, kar ji je manjkalo, je bil lastnik. Ponovni dvig podjetja je zato zaupal staremu vodstvu, dodatno pa pripeljal iz Slovenije nekaj tehničnih strokovnjakov, računovodjo in komercialiste. “Samo proizvodnjo bomo na sploh zaupali njihovih ljudem, sami pa želimo nadzirati nabavo surovin in predvsem skrbeti za infrastrukturo,” razlaga Iztok Pikl.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *