Smo najboljše podjetje v svoji niši na svetu. Pika.

Avtor: Anita Ivačič | Objava: 07.05.2014

Ko podjetje enkrat sodeluje pri enem največjih in vsaj 15 milijard evrov težkem raziskovalno-tehnološkem projektu človeštva, kot je postavljanje fuzijskega reaktorja (ITER) v Franciji, ni dvoma, da je našlo svojo globalno tržno nišo, v kateri ima Cosylab celo vodilen položaj.


Rok Šabjan: »Nikoli nismo imeli kreditov ali začetnih denarnih investicij, investirali pa smo veliko svojega časa, znanja in truda. Še danes rastemo počasi, organsko.«

Vse se je začelo v »glavi« mentorja, danes direktorja podjetja Cosylab, dr. Marka Pleška z Inštituta Jožef Stefan (IJS) in skupine študentov, ki so konec 90. let začeli sodelovati z nemškimi strankami pri razvoju kontrolnih sistemov za pospeševalnike. Pod provokativnim imenom KGB (Kontrol Gruppe fuer Beschleuniger, v prevodu: Kontrolna skupina za pospeševalnike) so pod okriljem IJS izpeljali dva zanimiva in odmevna projekta in si tako pridobili znanja in prvi referenci. »Za ustanovitev lastnega, odcepljenega podjetja smo se odločili, ker smo v razmeroma kratkem času leta 2001 diplomirali in nas Inštitut Jožef Stefan ni mogel vseh zaposliti, sploh ne na istem oddelku. Zdelo se nam je škoda zavreči, kar smo ustvarili. Bili smo mladi in zagnani in smo poizkusili srečo. Z inštitutovim blagoslovom smo ustanovili neodvisno podjetje,« zariše zametke in ustroj podjetja Cosylab Rok Šabjan, eden izmed solastnikov in skupaj z dr. Pleškom, direktorjem podjetja, ter Igorjem Verstovškom, namestnikom direktorja, odgovoren za prodajo in poslovni razvoj.

 

Vodilni na svetu

 

»Inštitut nam je sprva posodil nekaj strojne opreme, da smo lahko delali. Dokler ni bilo prvih naročil in plačil, si niti plač nismo izplačevali. Postopoma smo izvedli prva naročila in si nabavili prenosne računalnike. Zdaj smo z inštitutom poslovno povezani le toliko, da imamo prostore najete v Tehnološkem parku Ljubljana, ki je deloma tudi v lasti inštituta.« V znanstveno-raziskovalnem smislu Cosylab in Inštitut Jožef Stefan sodelujeta tudi preko raznih skupnih projektov in razpisov, predvsem pa »štefan« za podjetje predstavlja tudi bazen novih kadrov.

 


Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *