Smoking

Avtor: Renata Rudolf | Objava: 06.01.2011

Oblačilo za večerne bolj in manj formalne priložnosti še vedno ostaja tradicionalen smoking, ki pa ga vedno bolj nadomešča bolj elegantna temna obleka.



Kaj obleči za bolj formalno večerjo ali prireditev, je vedno znova vprašanje mladega podjetnika ali podjetnika, ki v življenju nima prav veliko priložnosti uporabiti ekstra elegantno temno obleko s svetlečimi zavihki in svetlečim trakom ob strani hlačnic. Ko prejmete vabilo, na katerem piše »Black Tie«, se najprej zmedete in pomislite, le kaj bi to pomenilo, saj niste modni eksperti, nimate plemiškega naziva, ste le podjetnik, ki je povabljen na gala večerjo ali zelo imenitno poroko.
 
In kaj torej pomeni »black tie«? Nič drugega kot: smoking! Eh, lahko bi tako napisali. Pa vendar, taka pravila veljajo že leta in stoletja, odkar je konec 19. stoletja elegantno črno oblačilo z belo srajco in črnim metuljčkom izpodrinilo do takrat obvezni frak. Frak je bil in ostaja najbolj formalno moško oblačilo za kraljeve sprejeme. Besedo smoking smo prevzeli iz angleškega izraza smoking-jacket, kar pomeni 'suknjič za kajenje' in je do nas prišlo prek nemške visoke družbe iz angleških klubov za gospode.
 
Smoking ali tuxedo
 
Oba izraza pomenita isto, le da je izraz smoking evropskega porekla, »tuxedo« pa ameriškega. Lahko dodamo, da tuxedo dopušča več barvne domišljije. Smoking ima še belo različico za toplejša podnebja, pri čemer metuljček ostaja črn. K smokingu ali tuxedu se običajno nosita telovnik ali okrasen pas, saj je v višjih slojih skrajno nespodobno kazati pas. Pri tuxedu sta največkrat metuljček in okrasni pas v isti barvi ali celo vzorcu.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *