Smučanje - užitki zasneženih pobočij

Avtor: Matej Štakul | Objava: 10.12.2002

Alpsko smučanje je že desetletja slovenski nacionalni šport, primeren tudi za rekreacijo podjetnikov.



Razvoj smučanja sega daleč v preteklost, 4000 in več let – toliko so namreč stare najstarejše smuči, ki so jih našli v močvirjih na Švedskem in Finskem. Vikingi so jih uporabljali v 10. in 11. stoletju, od 15. do 18. stoletja je več omemb uporabe smuči v vojaške namene v skandinavskih državah. Leta 1733 so Norvežani objavili že prvi smučarski priročnik. Med zgodovinske oblike smuči sodijo tudi bloške, ki jih je Valvasor opisal v 17. stoletju in ki so jih kot kaže uporabljali do druge svetovne vojne.

Sredi 19. stoletja se je iz vojaške oziroma transportne rabe smuči na evropskem severu razvilo tudi smučanje kot šport. V drugi polovici tega stoletja so se že razvile nordijska (teki in skoki) in alpska (slalom, veleslalom, smuk) smer smučanja, precej kasneje pa še prosti slog (akrobatsko smučanje).

Načelo svobode gibanja pospešuje razvoj smučanja in zahteva od proizvajalcev smuči in opreme vedno nove izdelke, s katerimi bo vsak smučar lahko po svoje užival na zasneženih pobočjih. Prav privlačnost posamezne oblike smučanja je danes tudi pogoj za uspeh posamezne zvrsti smučanja in njen nadaljnji razvoj.

Komu je smučanje namenjeno

Smučanje je namenjeno vsem. Lahko je šport za zabavo in rekreacijo tistih, ki želijo uživati na zasneženih poljanah, kjer ima smučar skoraj neomejene možnosti izražanja in ustvarjalnosti. Ker je alpsko smučanje ponavadi povezano tudi z žičnicami (urejena smučišča), lahko pa tudi s hojo navkreber (turno smučanje), je tudi šport, ki omogoča druženje. Smučanje je lahko tudi tekmovalni šport. Vrhunski tekmovalci so za uspeh in najboljši rezultat pripravljeni svoje življenje v večini (ali popolnoma) podrediti športu.

Okolje

Smučarsko okolje so običajno gore, saj v zelenih zimah le stežka najdemo sneg po dolinah. V nižjih predelih si urejena smučišča pomagajo z umetnim zasneževanjem. Pravi čar smučanja je prav gotovo pogled na zasnežena prostranstva in na zimsko idilo v okolici. Smučarski navdušenci pravijo, da se pravo smučanje pravzaprav začne zunaj urejenih prog, kar nam ponuja turno smučanje.

Oprema

Smučanje ne sodi med najcenejše športe. Cena novega kompleta osnovne opreme za alpsko smučanje se začne pri 120.000 tolarjih. Seveda je treba kupiti primerno opremo, prilagojeno sposobnostim smučarja - takrat cene dokaj hitro narastejo. Nakup rabljene opreme je sicer bistveno cenejši. Priporočljivo je, da se pred nakupom posvetujemo s strokovnjakom, ki nam bo svetoval o pravi izbiri opreme, ne glede na to, ali je nova ali rabljena, predvsem pa o izbiri smuči kot najpomembnejšemu delu smučarske opreme.

Ne pozabite na varnost

Ne smemo prezreti niti dejstva, da se je v zadnjih letih smučarska oprema, s tem mislimo predvsem na alpske smuči, drastično spremenila. Marsikatera polemika okoli varnosti je na široko tekla v zadnjih letih. Nove smuči, torej tiste s poudarjenim stranskim lokom, omogočajo preprostejše zavijanje. Geometrija smuči omogoča zavijanje takoj, ko je smučka ustrezno postavljena na robnik. V tem primeru sovpadata pomembna dejavnika: smuči so hitrejše, saj praviloma ne oddrsavajo (oziroma manj oddrsavajo kot klasične smuči), poleg tega je občutek stabilnosti in varnosti boljši. Ravno boljši občutek je vzrok za marsikatero poškodbo, saj smučarji “nehote” precenijo svoje sposobnosti. Večje hitrosti, ki se v tem primeru pojavijo, zmanjšujejo čas za reakcijo, poleg tega pa so ponavadi povezane z večjimi silami in večjimi nagibi v zavoj, kar še dodatno onemogoča dobro in hitro reakcijo. To je ravno tako, kot če si kupimo najnovejši dirkalni avtomobil ferrari in vozimo po avtocesti 250 kilometrov na uro. Občutek varnosti bomo zagotovo imeli, a se moramo vprašati, ali smo pri tej hitrosti zares varni in ali smo sposobni reagirati? Oprema je naredila velik korak naprej, le uporabljati jo je treba svojim sposobnostim primerno. Zato je vsaj na začetku priporočljivo kupiti kakšno urico inštrukcij strokovnjaka, kar bo olajšalo prve korake uporabe nove opreme. Poleg tega bo, kar je najpomembnejše, smučanje varnejše.

Drugi stroški

Smučarski šport lahko gojimo na različnih terenih in s tem so povezani tudi stroški. Pri turnem smučanju ni treba plačevati za uporabo terena. Kar je pri smučanju drago, je vožnja z žičnico, ki povečuje intenzivnost alpskega smučanja na urejenih terenih. In če se malce pošalimo, lahko rečemo, da je smučanje brezplačno, le vožnja z žičnico je draga (kar pa ni smučanje). Poleg neposrednih stroškov, so tu tudi stroški poti, namestitve in drugi, ki v smučanju niso zanemarljivi.

Učinki na telesno pripravljenost

Vsakršna telesna vadba lahko pozitivno vpliva na vaše zdravje, boljše počutje in višjo raven telesne pripravljenosti. Učinek telesne vadbe pa je odvisen od njene količine in kakovosti. Tudi posledice smučanja na telo so med drugim odvisne od pogostosti smučanja, števila spustov, kakor tudi števila in vrste zavojev, ali bolje, načina posameznikovega smučanja.

Dejstvo, da se vse več ljudi odloča za večdnevno dejavno preživljanje smučarskega dopusta, je narekovalo sicer redke raziskave o vplivih rekreativnega smučanja na telo. Ugotovljeno je bilo, da enotedensko rekreativno smučanje vpliva na povečanje deleža mišic (nog), ki jih je posameznik sposoben zavestno aktivirati (Strojnik in Komi, 2000). Ta sposobnost je pomembna tudi v vsakdanjem življenju in pozitivno vpliva na ravnotežje, preprečevanje padcev ... Enotedensko smučanje vpliva tudi na varovalne refleksne mehanizme, ki človekovo telo ščitijo pred poškodbami. Pri refleksu na raztezanje, ki ga izzovemo z udarcem po pogačičnem ligamentu, je bilo ugotovljeno skrajšanje časa, ki ga potrebujejo periferni deli živcev, da aktivirajo ciljno mišico (Šarabon, Strojnik in Komi, 2000).


Za človeka sodobnega časa, ki veliko sedi, je zelo smiselno, da se primerno pripravi na smučarsko sezono. Da se izognete neprijetnostim in nevarnostim zaradi obremenjevanja popolnoma nepripravljenih mišic, bodite pozorni zlasti na pripravo mišic trupa in spodnjih okončin. Takšne priprave ni mogoče doseči od danes do jutri. Tako se znajdemo pred dejstvom, da je rekreativno smučanje dolgoročno koristno le kot sestavina redne telesne dejavnosti v vsem letu.

Usklajenost med vadbo in zaposlenostjo

Na sploh lahko trdimo, da se večina smučarjev nasmuča že po dveh ali treh urah intenzivne smuke. Za vožnjo do urejenega smučišča in nazaj običajno ravno tako potrebujemo dve do tri ure, kar močno poveča porabo časa. Prav zato se smučarji pogosto odločajo za tedensko namestitev v neposredni bližini smučišča. Usklajenost med vadbo in zaposlenostjo je težka zaradi porabe časa.

Motivacijski vidik

Glavno motivacijo najdejo smučarji v zabavi in čudovitem okolju. Prav zaradi tega se po smučanju običajno dobro počutimo, smo sproščeni in pripravljeni na nove izzive sodobne civilizacije. Pazimo pa na morebitno preveliko vnemo na rekreativnih tekmovanjih, da ne precenimo svojih sposobnosti. Prej smo že omenili možne posledice takšnega smučanja.


P.S.: Pri pripravi članka so sodelovali Grega Goltes, Matej Supej in Nejc Šarabon, člani strokovne povezave SX Team ter Fakultete za šport. Vse splošne informacije o smučanju lahko najdete na naslovu www.slovenia-ski.com, strokovne pa na naslovu www.sxteam.com, kjer lahko vprašate tudi za nasvet.
Uporabljena literatura: Strojnik V., Komi P.V., Nicol C. (2000) Fatigue during one-week tourist alpine skiing. 2nd International Congress on Skiing and Science, St. Christoph a. Arlberg, str. 134-135. Šarabon, N., Strojnik, V., Komi, P.V. The effect of one-week tourist alpine skiing on patellar reflex loop. The 14th International Congress on Sport Sciences for Students - 2000, Budapest, str. 14-15.

SX Team
Za strokovno podporo alpskemu smučanju skrbi portal www.sxteam.com. Na njem lahko trenerji in tekmovalci pridobijo veliko koristnih informacij za svoje uspešno delo v smučanju.

Slovenia-ski
Informacijska stran www.slovenia-ski.com objavlja splošne informacije o smučanju. Poleg zanimivih novic in člankov ponuja še druge možnosti (male oglase, galerijo slik, povezave …).

NASVET:

Dobrodošla strokovna pomoč
Pred nakupom opreme se posvetujte s strokovnjakom, ki vam bo pomagal pri izbiri. Pri novi opremi, kot so smuči s poudarjenim stranskim lokom, vam bo prav prišla tudi kakšna ura inštrukcij za varnejšo vožnjo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *