Solatni krožnik proti pomladanski utrujenosti

Avtor: dr. Tanja Pajk Žontar | Objava: 03.04.2009

Pomlad je čas, ko bo na mizah pogosteje sveža solata. Če jo zabelite z olivnim oljem, boste za svoje zdravje storili še več.


Olivno olje oziroma »tekoče zlato«, kot ga je poimenoval Homer, je v primerjavi z drugimi rastlinskimi olji pridobljeno iz plodov, in ne iz semen. Zaradi svoje sestave zmanjšuje tveganje za nastanek srčno žilnih obolenj, nekatere študije pa kažejo tudi na zaščitni učinek pred nastankom nekaterih oblik raka. (BigStockPhoto)

Na naša vrata je že potrkala pomlad, z njo pa prihaja tudi iz dneva v dan pestrejša ponudba svežih vrtnin. Vsakodnevne malice bodo tako lahko pogosteje sestavljene iz večjega krožnika sveže solate in koščka črnega kruha. S pisanimi solatnimi krožniki bomo zaužili več vitaminov, mineralov in prehranskih vlaknin, poleg tega nam bodo pomagali odpraviti kak odvečen kilogram, ki smo ga pridobili med zimo. Z rednim uživanjem različnih svežih solat bomo okrepili tudi svojo odpornost in laže premagovali pomladno utrujenost.  

Solatni prelivi  
 
S čim bomo solato zabelili, je v veliki meri odvisno od našega okusa in prehranskih navad. Nekateri ostajajo zvesti tradicionalnemu prelivu iz olja, kisa in soli, drugi prisegajo na energijsko bogatejše prelive, ki so narejeni na osnovi majoneze, tretji, in teh je pri nas vse več, pa si solate ne morejo predstavljati brez olivnega olja. Slednje je zaradi sestave in načina pridobivanja oksidacijsko stabilnejše od večine drugih olj in je zato primerno tudi za dušenje, pečenje in cvrtje.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *