Spletkarnica: ko načrtujete potovanje

Avtor: Gregor Baš | Objava: 10.03.2002

Na internetu vam je na voljo obilica koristnih informacij za potovanja z avtomobilom, vlakom, letalom ....



Današnji poslovni ljudje preživijo precej svojega službenega časa na poti. Naj bodo te poti na daljših razdaljah ali samo po Sloveniji, vedno je dobro iti na pot opremljen z nekaterimi nujnimi informacijami. Če potujete s svojim avtom, se je treba vsaj nekoliko pozanimati, kje boste vozili. Če računate na javna prevozna sredstva, železnico, letalo, pa je dobro že vnaprej poskrbeti za vozovnico, rezervacijo, vozne rede in podobno.

Železna cesta

Po Sloveniji se nas večina v glavnem prevaža z lastnimi avtomobili. Alternativa je lahko vlak, kjer se lahko udobno pustimo prepeljati, ne da bi se razburjali zaradi razmer na cestah. Med potjo lahko še kaj postorimo in pridemo na sestanek s partnerjem spočiti in pripravljeni. Na spletni strani Slovenskih železnic ( www.slo-zeleznice.si) boste našli vozne rede vlakov na slovenskih progah in še marsikatero uporabno povezavo. Žal še ne omogočajo nakupa vozovnic prek spletne strani. Na voljo pa je pregled vlakov, ki imajo zamude. Podatki se osvežujejo vsakih 7 minut. Predstavljen je vlak ICS, ki je hitra in cenovno ugodna povezava Ljubljane in Maribora.

Načrt poti

Če se odpravljate z avtomobilom po Evropi, obiščite Shellovo spletno stran GeoStar ( http://www.shellgeostar.com/share/), kjer vpišete začetno in končno postajo in dobite načrt poti. Na avtokarti, ki jo lahko poljubno povečujete, je označena najugodnejša pot. Poleg tega dobite tudi seznam posameznih odsekov, napotke, kje morate zaviti in koliko kilometrov vozite v tisti smeri. Pogledate lahko, katere znamenitosti, hoteli in podobne uporabne in zanimive točke so v kraju, kamor ste namenjeni. Informacije so zelo izčrpne in tudi karte so zelo podrobne, saj lahko pogled povečujete toliko časa da vidite tudi ulice v mestih.

Najem avtomobila

Kadar se odpravljate na poslovno potovanje v tujino z letalom, se velikokrat pokaže potreba po najemu avtomobila v kraju kamor potujete. Hertz ( www.hertz.com) ima poslovalnice skoraj v vseh državah sveta, tako da praktično kamorkoli potujete, se lahko zanesete nanje. Prek spletne strani lahko vnaprej rezervirate avtomobil v kraju, kamor ste namenjeni. Storitev lahko naročite in plačate prek interneta in si tako prihranite telefonske klice in obiske predstavništva pri nas.

Še nekaj naslovov

Če se imate namen prevažati z vlakom po ZDA, obiščite spletno stran podjetja AmTrak ( http://www.amtrak.com/), kjer dobite najrazličnejše informacije o ameriških vlakih. Preverite lahko zasedenost določenega vlaka in kupite vozovnico.

Preden se odpravite na pot po slovenskih cestah, je modro preveriti, kakšne so razmere na njih. Spletne strani AMZS ( http://www.amzs.si) vam ponujajo takšne podatke. Na nekaterih glavnih cestah imajo postavljene tudi kamere in dejansko stanje si lahko pogledate v živo.

Kadar se imate namen peljati z letalom, je pametno najprej malce pobrskati za cenami, saj se lahko le te precej razlikujejo. Karte lahko kupite tudi prek spletne strani www.expedia.com ali www.travelocity.com.. Na obeh spletnih staneh lahko poleg letalskih kart rezervirate tudi preostale storitve povezane s potovanji.

Če imate namen najeti avto v ZDA, se lahko že pred odhodom obrnete na spletno stran podjetja National Car Rental ( www.nationalcar.com). Cene so ugodne in s storitvami boste po vsej verjetnosti zadovoljni.

Spletna stran s različnimi informacijami in zanimivostmi za vse tiste, ki so jim poslovna potovanja skoraj vsakdanjik. Najdete jo na naslovu http://businesstravel.about.com/.

Kadar se znajdete v tujem kraju, je dobro imeti zemljevid. Na spletni strani MapQuest ( www.mapquest.com), je zbranih ogromno načrtov svetovnih mest. Karte si lahko prenesete tudi v svoj dlančnik.

Za vse tiste, ki se odpravljajo po Evropi z vlakom, je pametno, da se najprej ustavijo na spletni strani http://www.raileurope.com/. Spletna stran ponuja vozne rede, cene vozovnic in še marsikaj uporabnega.

Za konec pa še nekaj malo manj resnega, a vseeno zanimivega. Če vas zamika potovanje v vesolje, si poglejte spletno stran Space Turism Initiative ( http://www.gwu.edu/~spctour/). Verjetno ne boste odleteli takoj, nekoč pa vam morda le uspe.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *