Sprejemi in banketi

Avtor: Bojana Košnik | Objava: 06.06.2008

Sprejemi in banketi so neizogiben del družabnega življenja v poslovnem svetu, zato je dobro poznati nekaj splošnih pravil, ki veljajo za tovrstne oblike druženja.


Pomembno je, da se hrane ne lotimo tako hlastno, kot da smo sestradani. (i-StockPhoto)

Pred mnogo leti je rimski konzul Lukul, poznan po svojem bogastvu, prirejal razkošne, razsipne gostije. Sloves njegovih norih pojedin je bil tolikšen, da se je za poimenovanje bahavih gostij celo uveljavil termin lukulske pojedine. Nekoč je naročil pobiti na stotine pavov samo zato, da so uporabili njihove jezike in pripravili posebne jedi za njegovo pojedino. Zgodovina pa ne pove, ali so bile te jedi tudi okusne.  
 
Danes nas bonton usmerja v bolj umirjene vode, ko pripravljamo vse potrebno za sprejeme in bankete. Sprejemi v klasičnem pomenu besede so v poslovnem svetu neizbežen del družabnega življenja. Ne prirejamo jih samo zaradi poslovnih pogovorov in debat, ampak so namenjeni tudi vzpostavljanju novih poznanstev, pridobivanju koristnih informacij in vzdrževanju poslovnih in prijateljskih odnosov.  

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *