Sprostite se pred pomembnimi odločitvami

Avtor: Silva Požlep | Objava: 10.05.2000

Začnite z različnimi tehnikami sproščanja telesa in duha. Tako se boste bolj poglobili v vprašanje in intuitivno uresničili želeni cilj.



Podjetniki so pogosto preobremenjeni z delom, kar jim onemogoča, da bi o pomembnih poslovnih odločitvah razmišljali umirjeno in sproščeno. Tudi če vsak zaposleni dobro opravlja svoje delo, in je strateška usmeritev podjetja jasna ter cilji natančno opredeljeni, se lahko pojavijo težave. Poslovni partnerji pričakujejo, da smo zadovoljni, sveži in naravni, mi pa se v resnici ravnokar spopadamo s težavo, ki nam krati spanec. Nismo dovolj sproščeni ali se sprostiti sploh ne znamo?

So različne tehnike sproščanja, ki jih nova evropska filozofija predvsem črpa iz vzhodnoazijske kulture, lahko ustrezen pripomoček k razreševanju poslovnih težav? Si z globokim premišljevanjem, torej meditacijo, res lahko kaj pomagamo? Premišljevanje o vprašanjih je ključnega pomena za iskanje rešitev, in v tem si evropska in vzhodnoazijska filozofija sploh nista tako zelo različni, razlike se pojavijo šele v zunanjih pojavnih oblikah reševanja vprašanj oziroma načinov sproščanja.

Sproščanje žal ni preprosto, potrebujemo obilo potrpljenja, vztrajnosti, zdrave pameti in zmernosti. Sledite navodilom, vendar upoštevajte tudi lastne izkušnje, ki ste si jih že pridobili ali pa si jih še boste.

Vaja sproščanja obsega naslednje stopnje:
začetno sproščanje telesa in duha,
osredotočenje na določeno vprašanje,
kreativna imaginacija želenega cilja,
izvedba cilja v realnem življenju.

Sproščanje telesa in duha

Začnite tako, da se osredotočite na kak predmet, rastlino, vprašanje, cilj ali pa se prepustite toku lastne podzavesti, da določi, katero osredotočenje bi bilo najbolj primerno.
Lahko si, na primer, zamislite, da ste drevo. Verjetno bo za vas zelo zanimiva izkušnja, ko boste začutili njegovo večnost, statičnost, energijo, rast popkov, vej, cvetov in plodov. Izkusite kako sonce greje drevo, ga polni z energijo, ga hladi, in kako ga osvežuje dež. Začutite njegovo hvaležnost do zemlje, ki mu daje hrano. Marsikaj se lahko naučite. Pri vsem tem uporabite moč svoje kreativne domišljije.
Lahko se sproščate ob glasbi. Naj bo glasba takšna, da vam je pri srcu. Takrat se prepustite njenemu toku in vodila vas bo v to, kar so čutili glasbeniki, ki so glasbo ustvarili, pa naj bo to klasika, new age, rock ali pop glasba. Bodite previdni pri glasbenih skupinah, ki se ukvarjajo z okultnim, rituali, šamanskimi bobni in podobnim. Takšna glasba v vas lahko povzroči prekomerno kopičenje energije, ki je ne razumete in je lahko zelo dobra ali pa tudi neprijetna in kaotična izkušnja. Zatorej raje izberite nevtralno glasbo, predvsem pa takšno, ki jo poznate.

Osredotočenje na vprašanje

Ko se sprostite z eno izmed zgornjih vaj, se osredotočite na vprašanje iz vsakdanjega oziroma poslovnega življenja. V svoji domišljiji si predstavite vse v zvezi s težavo, ki vas pesti in skrbi. Opazujte se, kako se običajno vznemirjate, kako vas boli želodec in preganjajo glavoboli. Pri tem je pomembno, da se čustveno ne vežete na negativne prizore, ki se odvijajo v vaši podzavesti - prepričajte se, da jih opazujete, kot bi bili nekdo tretji in ne vi sami. Tako boste uvideli, koliko nepotrebnih skrbi vam je povzročila težava, medtem pa ste zamudili boljše priložnosti.
Ko dosežete stanje »tretjega opazovalca« lastne težave, nadaljujte z avtosugestijo - »prosite« podzavest, da vam razsvetli vzrok težave (jasno povejte katere).

Kreativna imaginacija želenega cilja

Prepustite se toku meditacije, saj vam bo podzavest sama posredovala napotke in namige za rešitev vprašanja. Odgovor na vaše vprašanje lahko pride takoj, v obliki notranjega glasu ali slike, velikokrat pa se zgodi, da moramo nanj počakati - pogosto »preskoči iskra«, ko srečamo človeka, ki je z vprašanjem na neki način povezan, ali preberemo kakšno misel, ki nam pomaga rešiti vprašanje, sprejeti in odpraviti napake, ki so nas doslej omejevale.
Vse težave so rešljive. Razbremenite se privzgojenih motenj v vaši osebnosti. Dojeli boste, da morate nekatere naloge pač prepustiti drugim ljudem, ne da bi se pri tem čutili opeharjene. Pomislite tudi, da problem morda sploh ni vaš, ampak je to postal, ko ste se obremenili z njim. Racionalno premislite s katerimi delovnimi nalogami se boste soočili, in katere lahko prepustite tistim, ki jih bodo opravili bolje od vas. Vsak naj naredi tisto, kar najbolje zna.

Zadnja stopnja je uresničenje cilja

v realnem življenju, problem, ki ste ga rešili v podzavesti, izvedite še v praksi. Načini sproščanja so izvirni in prilagojeni posamezniku. Poiščite stik s svojim notranjim vodnikom, glasom ali intuicijo, kakorkoli že imenujete ta podzavestni vzgib, ki ga vsi uspešni podjetniki zelo dobro poznajo in upoštevajo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *