Sprostitev v globini

Avtor: Primož Kaučič | Objava: 08.06.2005

Podjetnik Emil Mevla, nekdanji slovenski reprezentant v podvodnem ribolovu, je po 22 letih še vedno očaran s tem športom.



Zajamete zrak, se potopite do globine 30 metrov, poskušate s podvodno puško ustreliti ribo in se po dobri minuti vrnete na površino. In tako 150-krat v enem dnevu ...  

To počno podvodni lovci, ki se potapljajo na dah, torej brez podvodnih dihalnih aparatov. Samostojni podjetnik Emil Mevla iz Sežane se ukvarja s tem športom že 22 let. Do leta 1996 je bil član slovenske reprezentance v podvodnem ribolovu in se udeleževal mednarodnih tekmovanj. »Moj največji uspeh je četrto mesto na evropskem prvenstvu v Italiji leta 1995,« pravi. Leto za tem se je odpovedal nastopom na tekmovanjih. »Takrat sem bil še v službi in sem moral za tekmovanja jemati neplačan dopust. Vsako tekmovanje pa je vzelo najmanj deset dni. In tudi del stroškov sem moral kriti sam,« pojasni takratno odločitev. Če bi imel boljše razmere za tekmovanja, bi lahko še dolgo tekmoval. Najboljši svetovni podvodni lovci zmagujejo celo pri 50 letih.
 
Nadaljevanje članka je dostopno samo naročnikom.
 
Kakovostna lovska bera 

Emil Mevla se je odpovedal le tekmovanjem, ne pa samemu športu. Vsako leto ima približno 15 lovnih dni, poleg tistih med poletnim dopustom. Na lov se največkrat čez vikend odpelje s prijatelji na severni Kvarner. Vsake toliko časa se podajo za nekaj dni tudi v Dalmacijo. Lovijo kakovostne ribe, kot so zobatec, brancin, orada, škarpena, konj, med trofejnimi pa zlasti kirnjo, lico in gofa. »Na dan lahko po predpisih ujameš do pet kilogramov rib in še trofejno, ki je lahko bistveno težja.« Podvodni lovci, ki bi v Jadranskem morju ujeli v povprečju po pet kilogramov rib, so baje v Sloveniji zelo redki.
Mevla v enem dnevu oziroma v šestih urah opravi 80 do 150 potopov in strelja na ribe največ v 15 poskusih. Ulov je odvisen od mnogih dejavnikov, tudi od letnega časa. Spomladi se da v enem dnevu ujeti 10 do 15 rib, ki tehtajo v povprečju 40 dekagramov. Jeseni lovijo večje ribe, po kilogram in več. S prijateljem sta pred leti v Grčiji uplenila 22-kilogramsko kirnjo. Kupil jo je tamkajšnji gostinec, ker je bila prevelika, da bi jo pojedli štirje ljudje. Sicer pa se ujetih rib ne sme prodajati. »Najbolj uživam v večerih, ko ujete ribe pripravim na 'gredeli' in jih podelim z družino, prijatelji in domačini, ki znajo cenijo dobro ribo in vedo, kako težko jo je ujeti.«   

Protiutež podjetniškim stresom 

Za tega Sežančana je podvodni ribolov odlično nasprotje vsakodnevnim stresom. »Pri podvodnem ribolovu moraš biti povsem sproščen, da se ti srčni utrip zmanjša na najmanjšo frekvenco. Če si nervozen, telo porabi preveč kisika, zato ne moreš ostati pod vodo dovolj dolgo,« pojasnjuje. Prave užitke pod vodo tako doživiš samo, če si dovolj umirjen. 

Podjetnik: Emil Mevla, s.p.
Kraj: Sežana
Dejavnost: strojne instalacije, upravljanje in vzdrževanje kotlovnic, adaptacije kopalnic 
Konjiček: podvodni ribolov s potapljanjem na dah
 

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *