Srednjeveške gostije v kašči

Avtor: Primoz Kaučič | Objava: 17.08.2004

Kulturna dediščina ponuja neomejene poslovne priložnosti, je prepričan Andrej Karlin, ki si je v svojem novem hotelu namesto klasičnih hotelskih sob zamislil značilne slovenske izbe.


Andrej Karlin

Ideje za novi posel ni treba iskati v tujini, lahko jo najdemo tudi v naši zgodovini. Odličen primer za to, kako je podjetnik razvil izredno atraktivno ponudbo, je pivnica in vinoteka Kašča v Škofji Loki.

Kašča je daleč naokoli znan lokal, kjer si lahko privoščite pogostitev s srednjeveškimi jedmi, značilnimi za Škofjo Loko in okolico. V ponudbi imajo tri srednjeveške menije, in sicer  grajskega, meščanskega in podložniškega. Gostom postrežejo z divjačino, s šunko, pečeno v testu z medom in figami, z žolco iz postrvi, gosjo pašteto in mnogimi drugimi starimi ali že pozabljenimi jedmi. V Kaščo gostje ne pridejo zgolj jest, ampak predvsem doživet nepozaben dogodek. Večje skupine postrežejo natakarji v srednjeveških oblačilih, v prostoru igra srednjeveška glasba, jedilni pribor je lesen …

Nadaljevanje članka je vidno samo naročnikom.

Najemnik lokala Andrej Karlin trdi, da je med gosti polovica tujcev. Zanimivo je, da jih v lokal pripeljejo tuje turistične agencije. Junija so, denimo, gostili španske turiste, ki jih je pripeljala agencija iz Nizozemske. Hrvati želijo v Kašči gostiti Američane, ki si pridejo ogledat Dubrovnik. 

Andrej Karlin je lokal uredil v več stoletij stari kašči, ki je bila pred dobrimi desetimi leti poplavljena, zapuščena in v sramoto Škofji Loki. Kot predsednik tamkajšnje obrtne zbornice je našel skupni jezik z občinsko upravo in staro stavbo so prenovili. V njej so odprli galerijo z deli domačina Franca Miheliča, bančno poslovalnico in omenjeni gostinski lokal.  

Karlin je prepričan, da ponuja kulturna dediščina neomejene poslovne priložnosti. To želi dokazati tudi s svojim novim hotelom, ki ga prav zdaj gradi v Škofji Loki. Namesto klasičnih hotelskih sob si je zamislil značilne slovenske izbe. »Priložnosti je veliko, toda država bi morala odpraviti ovire za vlaganje. Zakaj lahko v Toskani na hitro obnovijo neki na pol podrt objekt in že sprejemajo goste!? Pri nas pa moraš imeti cel kup dokumentacije, opraviti statične meritve, pa še za cel avtobus inšpektorjev te pride obiskat,« se pritožuje Andrej Karlin.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *