Stran s piratskimi programi

Avtor: Vlado Kadunec | Objava: 09.09.2008

Tržni inšektorji vsako leto pregledajo preko sto podjetij, pri kar 70 odstotkih pa odkrijejo vsaj eno kršitev v zvezi z nelegalno programsko opremo. Najpogosteje gre za prekoračitev števila s programi opremljenih računalnikov, kot to dovoljuje licenca.


Rok Koren: »Največkrat odkrijemo kršilca prek anonimne prijave nezadovoljnega, velikokrat tudi že nekdanjega zaposlenega, ki se tako maščuje svojemu delodajalcu.«

Po ugotovitvi raziskave združenja vodilnih svetovnih proizvajalcev računalniške programske opreme BSA je bilo ob koncu lanskega leta na svetu v uporabi blizu 1,5 milijarde računalnikov – v 38 odstotkih računalnikov pa so bili nameščeni nelegalni programi. To je proizvajalcem povzročilo globalnih 49 milijard dolarjev izgube. Najmanj nelegalne programske opreme uporabljajo v državah Severne Amerike, občutno več pa v Evropi. Tako je v državah EU dobra tretjina vse programske opreme nelegalne, v državah Srednje in Vzhodne Evrope pa celo dve tretjini. Praviloma največ nelegalne programske opreme uporabljajo v manj razvitih državah. Raziskave že vrsto let kažejo, da boj lastnikov programske opreme oziroma BSA proti piratom s podporo države uspešno manjša odstotek tistih, ki v svoje računalnike še nameščajo piratske programe. Najbolj so se pri tem izkazali v Rusiji, kjer so od leta 2006 krajo tovrstne intelektualne lastnine zmanjšali za sedem odstotnih točk, oziroma z 80 na 73 odstotkov. Žal pa v razvitih državah opažajo, da upad uporabe nelegalne programske opreme zadnja leta miruje oziroma se morda s težavo premakne le za kak odstotek.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *