Svetloba in delo

Avtor: Nina Belopavlovič | Objava: 06.04.2012

Ko govorimo o delovni svetlobi, najprej pomislimo na osvetlitev pisarniške mize. A to je le ena od oblik delovnega mesta. Čeprav veliko dela res opravimo za mizo in za računalnikom, ne smemo pozabiti na druga območja, kjer svetloba prav tako igra pomembno vlogo.


Klasična žarnica

Naše oči so prilagojene naravni svetlobi – svetlobi sonca. Tej se po barvi oziroma spektru svetlobe skušajo približati proizvajalci svetil. Svetlobne vire, ki nam pri tem pomagajo, delimo na žarnice in sijalke. Pri prvih nastaja svetloba s pomočjo žarilne nitke, pri drugih pa s sevanjem po principu razelektritve v plinu, podobno kot pri streli. V zadnjem času so aktualna tudi svetila LED (light emitting diode), polprevodniški elektronski elementi, ki ob prevajanju toka zasvetijo, barva svetlobe pa je odvisna od uporabljenega materiala. Prve svetleče diode so nastale v 60-ih letih. Oddajale so rdečo svetlobo, a jih zaradi slabih karakteristik in visoke cene do preloma stoletja praktično niso uporabljali. Z razvojem tehnologije je stekla industrijska proizvodnja, rdeči sta se pridružili zelena in modra, s katerima skupaj tvorijo najbolj zaželeno belo svetlobo. Seveda pa se je pozneje paleta razširila tudi na druge barve.
 
Značilnosti svetlobnih virov označimo z barvno temperaturo, barvno razpoznavnostjo, izkoristkom in jakostjo. Barvna temperatura se pri svetilih giblje med 2000 in 6000 K. Nižja pomeni toplejšo (bolj rumeno), višja pa hladnejšo (belo) svetlobo. Za primerjavo: dnevna svetloba ima vrednost 10.000 K, klasične žarnice med 2400 in 2700 K, halogenske okoli 3000 K, fluorescenčne in varčne sijalke pa od 3000 do 6000 K. Svetlobni izkoristek je podatek o količini svetlobe, pridobljeni na enoto porabljene energije. Najslabšega imajo klasične žarnice (10 – 20 lm/W), višjega halogenske (15 – 30 lm/W), varčne pa vse do 90 lm/W, kar je le malo več od izkoristka pri svetilih s svetlečimi diodami. In ko ravno govorimo o ekonomičnosti posameznih svetlobnih virov, ne gre zanemariti njihove življenjske dobe. Najkrajšo, le okrog 1000 ur, imajo klasične žarnice, do 5000 ur bodo delovale halogenke, varčne sijalke pa vsaj še dvakrat toliko. Svetleče diode zdržijo do 50.000 ur, na kar ne vpliva pogostost vklapljanja, poleg tega pa se svetilke skoraj ne segrevajo, so majhne in barvno stabilne. Verjetno največja težava je intenzivnost barve, zaradi katere pogosto dobimo občutek, da gre za zelo močno svetlobo.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *