Svetloba vpliva na delovno učinkovitost

Avtor: Nives Pahor | Objava: 13.06.2006

Vpliv svetlobe na počutje in storilnost zaposlenih je nesporen, a podjetja se temu še vedno ne posvečajo dovolj in osvetlitev prepuščajo kar elektrikarjem ...


Gregor Briški: "Pri načrtovanju postavitve virov svetlobe je treba vedno izhajati iz namembnosti prostorov."

Svetloba vpliva na počutje in s tem tudi na delovno učinkovitost o tem ni dvoma, pravi Gregor Briški, svetovalec za svetlobo v Studiu Aurora. Zato sta izbira in postavitev prave osvetlitve v delovnih prostorih ključnega pomena.  

Ključ je namembnost prostora 

Pri načrtovanju postavitve virov svetlobe je treba vedno izhajati iz namembnosti prostora, torej iz tega, kaj bomo v prostoru počeli, saj različno osvetljujemo delovne prostore in prostore za počitek. Delovni prostori običajno zahtevajo močnejšo svetlobo. Običajno se zato v delovnih, v našem primeru, pisarniških prostorih uporablja hladnejša, bela svetloba, ki je čim bolj podobna dnevni svetlobi, pojasnjuje Gregor Briški. Ljudje pogosto delajo napako, ko mislijo, da je naravna dnevna svetloba prijaznejša, topla, rumenkasta svetloba. Že če postavite namizno svetilko pred okno, ko je zunaj sonce, boste takoj videli razliko v barvi. 

Dnevna svetloba je zelo hladna svetloba, podobna je svetlobi, ki prihaja iz fluorescenčnih sijalk (v pogovornem jeziku bolj znane kot neonskih žarnic). Zato tudi podjetja pri splošni osvetlitvi poslovnih prostorov v glavnem uporabljajo fluorescenčne sijalke. Te proizvajajo veliko svetlobe in porabijo malo energije (za razliko od halogenih žarnic, ki so energetsko precej potratne). Paziti je treba le, da izberejo dovolj močne sijalke, da prostor delu primerno, dovolj močno osvetlijo.

Nadaljevanje branja članka je dostopno samo naročnikom revije Obrtnik podjetnik! Naročite se na revijo.

Naročite se na brezplačni mesečni svetovalec "Od ideje do uspeha"
Vpišite vaš e-naslov: *